Rétsági olimpikonok

Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia III-IV. kcs-os országos döntő
Kiskunfélegyháza (Móra Ferenc Gimnázium) 2005. április 3.

Két hete adtunk hírt arról, hogy a szellemi diákolimpia keletmagyarországi döntőjén a rétsági Általános Iskola 4 fős csapata továbbjutott az országos döntőbe.

"Szép hagyományai vannak megyénkben a szellemi olimpiáknak, a sportról szóló vetélkedőknek, felnőtteknél, gyerekeknél. Nem véletlen tehát, hogy a dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia országos döntőjén remek nógrádi siker született, a III–IV. korcsoportosoknál a Rétsági Általános Iskola csapata nyert.
     Ki tudná azt megmondani, hogy vívó olimpiai bajnokaink közül ki, mikor, ki ellen és mennyire nyert ötkarikás döntőben holtverseny után? Nos a szellemi diákolimpia kiskunfélegyházi döntőjén ilyen és hasonló kérdések is elhangzottak többek között, és bármilyen hihetetlen, a két nyolcadikos fiúból és két hetedikes lányból álló rétsági diákok majdnem hibátlanul válaszoltak. Sőt, például a tokiói olimpia összes magyar dobóatlétájának nevét, versenyszámát, helyezését és pontos eredményét pontosan írták rá a feladatlapra. 
     Persze nem a véletlen, hanem a szisztematikus és szorgalmas felkészülés van az alapos lexikális tudás mögött, hiszen a hasonló felnőttvetélkedők közismert kiváló játékosa, Tömösvári Sándor készítette fel a gyerekeket. Nem csak a most győztes Busai Brigittát, Auer Dorinát, Sági Bencét és Ivanics Balázst, hanem, már a tavaly ezüstérmes csapatot is. Hetente összegyűltek, és tematikusan megosztották a feladatokat, otthon aztán bújták a könyveket, szakirodalmat, így nem csoda, hogy a 10 kérdéskörből álló feladatokból hetet teljesen hibátlanul oldottak meg, pedig például a villámkérdések és a filmes bejátszások mellet a fent említett „gyöngyszemek” is szerepeltek. 
      A rétságiak végül is 147 pontot gyűjtöttek, így a 20 csapat közül 3 ponttal a másodikat és 18-cal a tavalyi győztest verték. Megérdemelt jutalmuk az érmeken, okleveleken, ajándékokon túl egyhetes nyaralás a Magyar Olimpiai Akadémia csopaki táborában, ahol azért nem szakadnak el az „alaptevékenységtől”, mert a kikapcsolódás és szórakozás mellett ott többek között olimpiai bajnokokkal találkozhatnak, és a játékos versenyek sora vár rájuk." (www.nmedia.hu)

Végeredmény:

1. Rétság, Általános Iskola (Felkészítő: Partos Gáborné, Tömösvári Sándor) 147 pont 
2. Kiskunfélegyháza, Móra Ferenc Gimn. (Fk.: Nagy Ferenc) 144 pont
3. Zamárdi, Fekete István Ált. Isk. (Fk.: Hirsch Judit) 129 pont 
4. Ófehértó, Ált. Isk. és Intézményei (Fk.: Pazonyi György) 119 pont 
5. Nagykanizsa, Általános Iskola Kiskanizsa (Fk.: Seres Julianna, Kiss János) 106 pont 
6. Zalakomár, Zalakomári Ált. és Muvészeti Iskola (Fk.: Kis János) 98 pont 
7. Püspökhatvan, Általános Iskola (Fk.: Szecsei Sándor) 95 pont 
8. Komárom, Komárom Város Szonyi Bozsik József Ált. Isk. (Fk.: Kovács Barna) 93 pont

A nyertesek a díjátadás pillanatában
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-