LOVASVERSENY RÉTSÁG VÁROS KUPÁJÁÉRT 

Immár hatodik alkalommal találkoztak Pusztaszántón a lovassport szerelmesei, hogy megmérettessék versenyen is az, hogy milyen szintre jutottak el a ló és lovas összhangját megkívánó sportág területén. Mintegy hetven ló és lovas érkezett a rangos viadalra, s no persze igen sokan, kik nem is kimondottan a verseny, hanem a jó barátok, a szép paripák látása kedvéért látogattak el ide. Közönség is szép számmal érkezett, hiszen Rétság környékén már jó néhány százan vannak, kik már előre számítanak arra, hogy augusztus első hétvégéjét Pusztaszántón fogják tölteni. Jönnek családostól, hozzák a pokrócot, az elemózsiát, hiszen egész napra való látványosság akad itt minden alkalommal. 
Hesz Mihálytól, a verseny főszervezőjétől és házigazdájától kérdeztük, hogy az idei verseny miben különbözik a korábbiaktól?
- Sorozatunk a Penny Kupa keretében indult, mely kimondottan gyermekek számára volt kiírva. Ezek a gyerekek időközben megnőttek, s a szponzorok is el-el maradoztak. Szerencsénkre városunk önkormányzatának 50 ezer forintos támogatása lehetővé tette, hogy fődíjként kiírhassuk a Rétság Város Kupájáért való versengést.
Örömünkre szolgált, hogy Betz József, Nógrád Megye Önkormányzatának elnökhelyettese köszöntötte a jelenlévőket, s hogy Gresina István, Rétság város polgármestere is - a korábbi évekhez hasonlóan - megtisztelte jelenlétével a programot. Meghívtuk ugyanakkor a képviselőtestület valamennyi tagját is, de sajnos kevesen látogattak ki közülük a rendezvényre. A támogatók között volt a Wesselényi Alapítvány is, kinek pályázatán eredményesen szerepelt a Nógrád Megyei Lovas Szövetség, s kimondottan a pusztaszántói rendezvényre címezve érkezett a támogatás.
- Miben látja az előbbrelépés lehetőségét a rétság-pusztaszántói lovassport fejlődését illetően?
- Terveinkben szerepel egy fogathajtó akadálypálya kiépítése. Hogy mennyire van igény erre, azt jól példázza az a rendezvény, amelyet a városi sportkör rendezett meg Rohan Rétság címmel a Spektíva 2000 Kft. támogatásával. Az önkormányzat kérésére én is közreműködtem ennek lebonyolításában, s egy gyermek fogathajtó versenyt rendeztünk meg a programsorozat keretében. Számunkra is meglepetés volt, hogy a könnyített pályán az indulók többsége hibátlan eredménnyel jutott végig, és szintúgy a felnőtteknek szánt pályán is. Hozzá kell tenni, hogy az induló gyermekek kivétel nélkül "lóközeli" környezetben élnek. Meg kellene teremteni ennek a sportágnak is a hagyományait. Annál is inkább, mert van egy ígérvényünk Lázár Vilmos fogathajtó világbajnoktól, hogy amennyiben elkészül a szabályos díjhajtó pálya, szívesen ellátogat hozzánk.
A különböző híradásokban többen leírták már, hogy Pusztaszántó, a lovassport nógrádi fellegvárává vált. Az idei versenyben az volt a legszembetűnőbb, hogy immár Rétság is magáénak tudja a rendezvényt, s lassan rájön arra, hogy az ideérkezők is a város jó hírét viszik el az ország különböző vidékeire. Persze ehhez az is szükséges, hogy fogadtatásuk, ellátásuk, a versenyek színvonala továbbra is méltó legyen erre. 

V.J.
Gyermek fogathajtó verseny eredményei
Lányok: 
1. Gasztos Nikolett
2. Molonár Anita
3. Juhász Ágnes
4. Juhász Annamária
Fiúk: 
1. Keresztes Máté
2. Molnár Zsolt
3. Rotter Dávid
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-