Újra bajnok Rétság labdarúgó csapata

Több éve már, hogy csoportjában a legjobb eredményt érte el a Rétság Városi Sportegyesület labdarúgú csapata. Eddig megyei II. osztályban játszó együttes már 2004-ben is elsőként végzett, sőt ezt a helyet 2005-ben veretlenül tudta megszerezni. 2006-ban ugyancsak az elsők lettek. A sportág szabályai szerint a bajnokcsapat a következő idényt magasabb osztályban, tehát a Megyei I. osztályban játszhatja, és mérheti össze erejét, tudását a megyei élvonal sportolóival. 
     Az egyesület vezetése kényszerű okokból azonban úgy döntött, hogy nem tud indulni a Megye I-es keretben, hiszen a bajnokságon túl annak más szigorú feltételei is vannak. Elsősorban pénzügyi feltételek, hiszen így gyakorta távolabbra kell utazni, és magasabban a bíródíjak és egyéb költségek is. De igen fontos követelmény a csapat pályájának állapota, amire szigorú előírást fogalmaznak meg a szabálykönyvek. Ezeknek pedig az egyesület önerőből nem tudott megfelelni. (Megfelelő öltöző, pálya, bekerített terület, járékoskijáró, kispadok, edzőpálya, stb.) A csapat anyagi helyzete azonban messze elmarad a megye más városainak hasonló együtteseitől, így eddig nemigen vállalkozhatott a feltételek megteremtésére.
     Nem tétlenkedtek azonban, hanem a város önkormányzatához furdultak. A testület ugyancsak szűkös lehetőségei miatt azonnali segítséget nem tudott nyújtani, de több évre elosztva jelentős összegekkel támogatta az öltöző és pályafelújítás munkálatait, amit a sportolók és szurkolók társadalmi munkában egészítettek ki. (2005-ben 3 millió, 2006-ban ugyancsak 3 millió Ft van ütemezve, kizárólag a felújítási munkákra.) Ilymódon kívül-belül megújult öltöző már megfelel az előírásoknak. Van még tennivaló, de a vezetők ezekben is szeretnének komoly előrelépést elérni.
     Rövidesen határozni kell, ősszel melyik szinten folytatják a bajnokságot. Most azonban még felelősségteljesebb ez a döntés, hiszen az új szabályok és a megyei szakvezetés nem engedi meg, hogy a bajnokcsapat ismét régi osztályába játsszon. Ha nem vállalja a magasabbszintű versenyzést, az jó időre visszaveti az együttest, hiszen ez esetben két évig akkor sem léphet előre, ha újra megnyeri a bajnokságot. A sportolók és az egyesület vezetői jól tudják, megérdemelt helyük van a megye I-ben, és létérdekük a megye legjobbjai között fodballozni. Nincs is rajtuk kívül olyan város, amelynek ne lenne I osztályú csapata, csak Rétság nem bírta bejuttatni eddig az eredményes fiúkat. Ez eléggé méltatlan, mert a sportolók megtették, amit tehettek. Nyertek!. A feltételek javításában, a pénzügyi lehetőségek fejlesztésében azonban nagyobb összefogásra, több közösségi támogatásra van szükség.
     Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy az egyesület az idén nemcsak bajnokcsapatával, hanem másik két gárdával is versenyzett. A bajnokcsapat ifi együttese is szép eredményt ért el, és - egyes óvások és egyéb dolgok tisztázása után - a végleges tabellán 3. helyen végeznek. Ez az erős mezőnyben igen szép teljesítmény.
     Végül, de nem utolsósorban essék szó a másik csapatról is. Igen, Rétságnak két, bajnokságban résztevő felnőtt csapata is van. Oly sok felkészült és lelkes sportoló vesz részt munkájukban, hogy egy második csapatot is szerveztek és neveztek a 2005-2006-os fordulóban. Ők a Rétság II, akik a Megyei III osztályú versenyeken mérkőztek hétről-hétre. Itt is játszattak nagymúltú együttesek. A Rétság II végül nem lett bajnok a saját csoportjában 15 résztvevő között  tisztességesen versenyezve 7. helyezést értek el. A tudósító csak halkan jelzi meg, mi lett volna, ha ők is bajnokok lesznek, és a feljebblépés gondolatával nekik is szembe kell nézni? Önálló ificsapat, több utazás, több költsége, stb.
     Az egyesület minden sportolójának, és mindhárom csapatának gratulálunk. Alább a 2006-os bajnokság zárásakor készült tablóképek láthatók.

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-