Rendkívüli képviselő-testületi ülés
2014.10.09.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
A rétsági képviselő-testület szeptember 19-én tartotta a ciklus utolsó értekezletét. Itt sok fontos dolog mellett elhangzott a polgármester cikluszáró beszéde is. (Ez a jegyzőkönyv 17 oldalától elolvasható >>>) Minden jelenlévő úgy vélte, hogy ezzel befejeződött a 2010-14-re választott városatyák munkája. 
     Jó tudni, hogy a megválasztott döntéshozók mandátuma a következő választásig, tehát október 11-ig tart. Szükség esetén a testület szabályosan összehívható.
     Október 3-án kapta minden képviselő és bizottsági tag az e-mail és telefonos értesítést, hogy szombaton kora délután rendkívüli testületi ülés lesz. Megjegyzem ebben az évben valóban rendkívüli ülés nem volt, legfeljebb időben kihirdetett, anyagokat is tartalmazó, bizottsági tárgyalás utáni megtartott soronkívüli.
     Átnézve a megkapott iratot, látható, hogy "valami érdekes dolog folytán" a kormány (pontosabban a BM) akkor hozott egy rendeletet amikor már a legtöbb településen befejeződött a képviselői munka. Szept. 25-én. Mire ez megjelent a Magyar Közlönyben (pár nap), mire a településeken meg is kapták már október első napjait írták. (Fontos volt a pontos szöveg, minden részlet szükséges az érdemi határozathoz.) Na persze a döntésre nemigen hagytak ennyi időt. Okt. 6-án be kellett nyújtani a pályáztatot, akit érdekel. Rétságon ezért tartottak rendkívüli PVB és képviselő-testületi ülést. Az előterjesztés itt megnyitható >>>

Miről van szó?
      A 46/2014 BM rendelet alapján önkormányzatok pályázhatnak arra, hogy a szociálisan rászorultak számára tüzifa juttatáshoz kiegészítő támogatást nyerjenek. Ehhez a pályázat benyújtása, és az önrész vállalása kell. Nemes gesztus a kormány részéről, hogy eszükbe jut sok szegény ember, akinek a fűtési gondjait így lehet segíteni megoldani települséei szinten. Vannak ugyan korábbi évekből rossz tapasztalatok, de a város képviselői úgy gondolták, hogy jelentkeznek erre a pályázatra. A döntés megszületett, október 6-án a pályázat be lett nyújtva. Az ülésről készült jegyzőkönyv - benne a határozat - itt is megnyitható >>>

Pár megjegyzés
     Most a kampány ideje zajlik, és hát a jelenlegi testület ellen, a jövő ígéreteivel sokmindent lehet hirdetni. Ez - sajnálatosan mondhatjuk -, hogy megszokott, ha nem is így lenne rendjén. Több helyütt olvashatjuk, hogy ez a jelenlegi testület nem pályázott eleget. Most nincs mód, se szükség felsorolni, hogy ez nem felel meg a valóságnak. Az viszont látszik, hogy amennyiben egy csöppnyi remény adódik arra, hogy a helyben élő, nehéz sorsú embereknek segítsünk, azok a képviselők akiknek fontos, azzonal ott vannak, érdemben megtárgyalják az anyagot, és meghozzák a döntést. Itt is azt, hogy pályázunk.
      A második megjegyzés benne van az előző mondatban. Azok a képviselők, akiknek fontos! Ha megnézik az alábbi fotót, látható, hogy 2 szék üres. Nem kell találgatni, az errefelé eső sarkon jómagam, a tudósító nem ül mert a fotót készíti. De van még egy üres szék. Akit érdekel számbaveszi a képviselőket és kitalálhatja, ki hiányzik a város érdekében ilyen fontos döntés meghozataláról. (A jegyzőkönyvben a jelenlevők felsorolása is benne van.)
     Lehetnek problémák, amiért valaki nem tud eljönni. Ez persze igaz, de van ehhez szabályos eljárási rend. Értesítést mindenki kapott. Amennyiben igazolt ok miatt nem tud részt venni, azt kötelessége a polgármesternek bejelenteni. Ilyen jelzés nem érkezett. Elfoglaltságra hivatkozni is necces, hiszen ebben az időben többen látták a hiányzó képviselőt a vásorháza környékén. Valószínűleg ráért, csak a témát nem tartotta fontosnak, hogy ő is megszavazza azt, ami a város szegény embereinek jelenthet valamit.
     Ehhez további kommentárt nem is fűznék. Meg kell hallgatni - az összes jelölt esetében - a kampánybeszédeket, az igéreteket, és érdemes szembesíteni a valósággal. Ezt minden választó elvégezheti döntése kialakítása előtt.

 GiK 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-