Régi képek

2020.08.09.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Van a portálunk helytörténeti rovatában egy oldal, ahová régi képeket és képeslapokat töltöttünk fel. Van ott egy felhívás, amit alább is meg fogunk ismételni. Tény, hogy eleinte több fotót kaptunk közzétételre, de aztán alábbhagyott az érdeklődés. Talán azért nem korábban nem minden új téma került kiemelésre a címlapon.
  Ezen most változtatunk. Mármint azon, hogy az új helytörténeti témák is kiemelésre kerülnek, no meg azon is, hogy megpróbálunk időnként új válogatással jelentkezni. Ebben persze Olvasóink közreműködő segítségét is kérjük.
     A hosszú tavaszi napokon előkerültek dobozok régi filmtekercsekkel. Mind a saját élettörténetem része. Ott készültek, ahol pályám során dolgoztam. Ez magánügy lenne, ha nem dolgoztam volna fel számtalan intézményi rendezvényt. Elkezdtem őket áttekinteni és digitalizálni. Úgy tűnik még csak az út elején járok, de kb. 3000 fotó már bítek formájában bekerült a gépembe. Ezek nagy része még nem rétsági, de eljutok oda, hogy azokból is tudjak többet bemutatni. Nagy sikere van például Diósjenőn annak az emlékoldalnak, amit azért nyitottam, hogy oda tegyek fel válogatásokat. (Érdemes rákattintani, bizonyára találnak ismerős arcokat, pillanatokat, rendezvényeket.)
     Nos volt 1976 tavaszán egy kulturális fesztivál Nógrád községben. Ide a járás művészeti csoportjait hívták meg. Közöttük találtam olyan fellépőket, akik az akkor még nagyközség Rétságról érkeztek bemutatni műsorukat. Ezekből kettőt mutatok meg. Itt is megjegyzem, hogy nem érdemes a mai kornak megfelelő minőségű képeket várni. 44 évvel ezelőtt, amatőr gépen 17 DIN-es filmmel aligha lehetett tökéletes színpadi felvételt készíteni. Egy akkori vaku 3-4 méterre volt hatásos, a többi részlet homályban maradt. A digitális feldolgozással sokat lehetett javítani, de azért 44 év csak más technikát tudott nyújtani az emlékezőknek. Bízom benne így is örömet jelent, aki magát, vagy mást felismer.

Irodalmi kör
     A művelődési központban, főképpen az akkor még létező középiskolás, kollégista tanulók lelkes szereplési vágyából működött egy irodalmi csoport. Emlékeim szerint az egyik fő szervező Csabai Magdolna volt, aki a képeken is látszik. A csoport elég sokféle produkcióval, főként verses összeállításokkal több helyen is szerepelt sikerrel. Nagyon élénk volt akkoriban a színpad szeretete, olyannyira, hogy a gimnáziumi klub az akkori Thália Színház művészeit is meghívták egy alkalommal, akik többen el is jöttek. Keres Emilre emlékezem. No az alábbi pár kép erről a csoportról - illetve ebben a produkcióban résztvevő részéről - készült.

Börzsöny Táncegyüttes
     Hosszú éveken át működött Rétságon egy táncos csoport. (Nem a Kereplő, mert ők nem voltak, hanem vannak.) Baranyi Bertalanné vezetésével próbáltak rendszeresen az intézmény színpadán, és léptek fel elég sok helyen. Nagyon jó minősítést is szereztek pl. egy Vácon rendezett országos megmérettetésen. A csoport lánytagjai mutattak be táncokat, de egyes produkciókhoz sorkatonákat is "kölcsönöztek". Ahol valami rendezvény volt a járásban, oda meghívást kaptak, de járáson kívül is gyakorta felléptek.

Valamennyi fotó a képre kattintva nagy felbontásra nagyítható!

-
Felhívás
     Kik vannak a képen?
     Kérjük egyrészt, aki pontosan felismeri a képeken szereplőket, vagy azok egy részét, fórum oldalunkon, vagy a RétságNet facebook oldalán ennek a cikknek a megosztásához írja be. (Esetleg küldje el e-mailben a karoly@girasek.hu e-mail címre. A kapott nevekkel kiegészítjük ezt az albumot.
     Küldjön 1, vagy több fotót!
A másik kérésünk, hogy akinek vannak képei a múltból, juttassa el hozzánk, és azokat feldolgozva közzé tesszük. Lehet papírkép, vagy filmtekercs is. Természetesen az eredetieket digitalizálás után visszaadjuk, és feltüntetjük azok nevét akik rendelkezésre bocsátották. (Ha tudjuk a fotós nevét akkor azt is.)
      Olyan képeket várunk, amelyek a város közterületeit mutatják egykori állapotukban, vagy olyan közösségi rendezvényekről készültek, amelyek ma is érdeklődésre tarthatnak számot, és a szereplők felismerhetők. Itt jelzem, hogy van már előkészítés alatt egy válogatás iskolai csoportképekből, tablókból, ami pár hét múlva lesz közzétéve. Természetesen ilyen anyagot is szívesen fogadunk, és a meglévőket kiegészítjük.)
  GiK - 
-

A képeken (A megosztást látogatók bejegyzései alapján):
Ábel Teréz (Potholeszki Teréz), Csabai Magdi a színpad vezetője, Csabak Margit. Káposzta Andrea, Bogdán Mária, (Srám Andrsáné) Potholeszki Mária,  Csatainé Ocsenás Erika,
Tóth Piroska,  Terényi Márti , Tatár Erzsi

-
A képeken (A megosztást látogatók bejegyzései alapján): 
 Ábel Teréz (Potholeszki Teréz), Csabai Magdi a színpad vezetője, Csabak Margit. Káposzta Andrea, Bogdán Mária, (Srám Andrsáné) Potholeszki Mária, 
Csatainé Ocsenás Erika, Tóth Piroska, Terényi Márti , Tatár Erzsi
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-