Autósok, motorosok figyelmébe

2020.04.10.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Ezt a jelenséget már legalább10 éve tapasztaljuk  mi szerelők. Kerti  gépek, robogók, hosszabb ideig álló motorkerékpárokra jellemzőek a cikkben leírt hibák. Már az 5% etalon adagolásnál is gyakori volt a  hiba, a mostanában  megemelt 10%-ék mellett várható a meghibásodások fokozódása. Az említett gépek, járművek használata idényjellegű 
(április-szeptember), a szinte félévnyi állásidő alatt megy végbe az  üzemanyag      cikkben leírt változása. Mindenkinek ajánlott a cikk  olvasása, megértése nem kíván szakértelmet. 

O. I. 

-
Aki több hónapon, vagy akár fél éven át nem használja az autóját a koronavírus-járvány kapcsán hozott korlátozó intézkedések miatt, később kellemetlen meglepetésre számíthat.
     Akár dízel, akár benzines típusról van szó, az indítás nehézkessé válhat, esetleg egyáltalán nem fog beindulni a motor a megromlott üzemanyag miatt.
     Mivel az autósok többsége által által vásárolt 95-ös oktánszámú benzinbe január óta maximum 10% etanolt kevernek, és az alkohol higroszkópos, vagyis vízmegkötő tulajdonságú, az újfajta üzemanyag nagyobb mennyiségű nedvességet köt meg, amikor a levegővel érintkezik.
Amikor a víztartalom elér egy kritikus mennyiséget, az etanol kicsapódik az üzemanyagból, és víz-etanol keverék keletkezik, amely elválik a benzintől és a tartály aljára kerül az állás során.
     Nem érdemes felhalmozni az olcsó üzemanyagotFORRÁS: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Túl azon, hogy a víz korrozív hatású, így károsítja a vele érintkező fém alkatrészeket, amikor ez a keverék eléri az autó üzemanyagrendszerének szívóágát, a motor esetleg nehezen indul, vagy indíthatatlanná válik.
     Hogy ez pontosan mikor következik be, az több tényezőtől is függ. Egyrészt, minél kisebb a tartályban a légrés, vagyis minél több időt tölt az autó teletankolt állapotban, annál kevesebb a levegőből megköthető pára. Fontos persze az is, hogy a hosszú állást megszakítják-e rövidebb utak, ilyenkor ugyanis újra összekeveredik a benzin, az etanol és a víz a tartályban, tehát a fázisszétválás átmenetileg visszafordul.
     Az E10 előírásnak megfelelő benzinek esetében néhány hónapos eltarthatóságot garantálnak a forgalmazók, vagyis nagyjából fél éven belül tanácsos elhasználni a benzint a vásárlás után. 
     Dr. Zöldy Máté a BME Járműgépészeti kutatócsoportjának vezetője szerint biztosabb módszer, ha a hosszú ideig nem használt benzines autót nem alap 95-össel, hanem a minden kúttársaság által kínált prémium benzinek egyikével tankoljuk tele. Ezek az üzemanyagfajták a jogszabály adta lehetőségek miatt sokszor nem tartalmaznak etanolt, hanem az etil-tercier-butil-éter nevű adalékanyag bekeverésével teljesítik a rájuk vonatkozó E5 előírást.
     A magyarországi személyautó-állomány harmada dízel, és az ilyen autók gazdái is jobban teszik, ha a hosszú autómentes időszak előtt teletankolnak, és esetükben szintén jobb választás, ha az alacsonyabb biokomponens-tartalmú prémium gázolajat választják, amely persze szintén drágább.
A gázolajba kevert, az előírás szerint legfeljebb hét százaléknyi biokomponens (biodízel) miatt a tartályban a levegőből kicsapódó vízben megjelenő baktériumok elszaporodnak, amely idővel a termék minőségének romlását okozhatja.
     A gyártás és a tárolás során ennek az üzemanyagnak a minőségét folyamatosan figyelemmel kísérik, és megelőzésként úgynevezett biociddal kezelik, amely elpusztítja a benne megtelepedő életformákat, de az újabb átfejtések és a hosszú tárolás miatt ismét jelentkezhet a probléma.
Origo.hu 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-