Maszkok az önkormányzattól

2020.03.31.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Március elején már érkeztek hírek, hogy a más országokban már súlyos helyzeteket, tragédiákat okozó koronavírus járvány nem kerüli el Európát, de Magyrországot sem. 11-én kihirdetlésre került a kormány rendelete a veszélyhelyzetről, és a legkülönfélébb csatornákon indult a védekezés lehetséges módjairól tájékoztatás.
   Honlapunk a címlapján kiemelt helyen teszi közzi a különféle közleményeket, de a Hangadó is különszámban gyűjtötte össze a legfontosabb intézkedéseket és védekezési lehetőségeket. A védekezés sarkalatos elemei, hogy aki teheti maradjon otthon. Aki nem védekezzen. Fertőtlenítőszeres kézmosás, arcmaszk, stb. Igen ám, de az üzletekben, gyógyszertárakban pillanatok alatt elfogytak ezen fontos kellékek, ahol interneten lehet rendelni, horror árakkal találkozunk. (Abba a vitába itt nem megyünk bele, hogy ki viseljen maszkot. Többek véleménye, hogy az egészséges embert is védi a fertőzéstől, nem csak a már beteget attól, hogy terjessze a vírust. Sok orvos, szakember javasolja, hogy mindenki viselje, aki emberek között mozog.)
   Az ellátási gondokat látva az önkormányzat megszervezte, hogy mielőbb mindenkihez eljussanak megfelelő maszkok. A város megrendelésére a speciális alapanyagból készülő maszkok előállítása, varrása megkezdődött a rétsági Interfa Bútoripari Kft. (volt Spektíva) üzemében. 7000 db-ot vásárolt az önkormányzat. Ezen felül önkéntesek is varrtak. A polgármester magánfelajánlásból is kapott 500 darabot.
   Minden rétsági lakos 2 darabot kap térítésmentesen. Ezen felül a hivatal kisegítette az olyan közfeladatot ellátókat, akik nem jutottak elegendő maszkhoz. Kisegítették az orvosi ügyeletet, jut a Járóbetegellátóba és a rendőrségre is. (Ezen intézmények rendeltek maguknak, de nem minden esetben érkezett meg a szállítmány időre.)
     A Polgármesteri Hivatal dolgozói készítik elő a szállítást (boríték írás, csomagolás), önkéntesek és a felszabadult humánerőforrásunk (bezárt intézmények dolgozói) hordják ki. Közel 6.000 db megy ki a rétsági lakcímmel rendelkező lakosságnak, és az ideglenesen bejelentkezők is kapnak. Minden valószínűség szerint április 1-jéig befejeződik a kiszállítás.
     Minden borítékban lesz egy tájékoztató levél, felhívják a figyelmet az első használat előtti fertőtlenítésre. A maszkok moshatók, fertőtleníthetők, így többször felhasználhatók. Persze az újrafelhasználásnál feltétlenül be kell tartani a mosás és vasalás szabályait. 
     Az van még benne a levélben, hogy az önkormányzatnak fontos a lakosság egészségének megőrzése. Ezért is választották ezt a módot, hogy a kereskedelmi és intézményi ellátás hiányosságaira figyelemmel mielőbb mindenki rendelkezzen ezzel a fontos védekezési eszközzel.
     Itt jegyezzük meg, hogy eddigi ismereteink szerint Rétságon nincs igazoltan fertőzött beteg, sőt olyan sem akinek karanténba kellene vonulni. Mindamellett a vírus lappangási idejére is figyelemmel mindent meg kell tenni, hogy még a lehetséges vírushordozóktól is távol tartsa mindenki magát, és védekezni tudjon.

GiK - 
 -
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-