Megyei polgárőr nap

2019.09.01.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Nógrád megyében szinte minden településen működik olyan önkéntes közösség, akik a közbiztonságot védik. Együttműködve a rendvédelmi szervekkel helyismeret birtokában több információval tudnak segíteni, ha szükséges. Ezen szervezetek megyei szövetsége minden esztendőben rendez egy programot, amelyen a legtöbb nógrádi település polgárőrei képviseltetik magukat.
     Az esemény célja a találkozás, a szakmai tapasztalatcsere és az ünnepi alkalom mellett a szabadidő közös eltöltése. Afféle őszi piknikes "majális", hiszen a polgárőrok más nagyrendezvénykor nem kikapcsolódnak, hanem éppen a forgalomirányításban, beléptetésben, a rendezvényhelyszínek ellenőrzésében dolgoznak. Ez a nap értük és nekik szerveződik, szabadidős szórakoztató alkalomként is. A Hunyadi-liget kiválóan alkalmas ilyen program lebonyolítására. A még mindig erőteljes kánikula is mérsékelhető volt, hiszen a több mint 30 egyesület képviseletében megjelenő csoportok az árnyas fák védelmében foglaltak helyet, és rendezkedtek be otthonosan.
     Reggel a megérkezést követően főzőverseny indult, aminek a célja nem csak a legjobbak megtalálása, hanem az ízletes bográcsos étellel való önellátás is volt. (A versenyben első helyezést Nagylóc érte el, a második helyet megosztva Hollókő-Nógrádmegyer valamint Nógrádkövesd csapata érdemelte ki.)
     Az ünnepélyes megnyitó 10 órakor kezdődött a Himnusz hangjaival. Majd köszöntők, beszédek hangzottak el, Hegedős Ferenc polgármestert, Balla Mihály országgyűlési képviselő követte, majd Palkovics Viktor megbízott rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes szólt a megjelentekhez. A szövetség nevében Vass Miklós mondott beszédet. Az ünnepi alkalom következő részében kitüntetések, elismerések, ajándéktárgyak átadására került sor. Számunkra különösen fontos, hogy egy rétsági polgárőr, Pusztai Edgár az Országos Szövetség "Polgárőr érdemkereszt" ezüst fokozatát vehette át, Majnik László, mint a megyei szervezet gazdasági vezetője részesült oklevélben. A beszédek és a kitüntetettek felsorolása meghallgatható az alul elhelyezett linken.
     Ezt követően - a programtervnek megfelelően - különféle színpadi programok és bemutatók kerültek sorra, de a rendőrség standjánál is hasznos információkat szerezhettek a résztvevők. A színpadon a Mihálygergei Majorette Csoport vezette fel a könnyebb időtöltést, amit a Honvédség bemutatója követett. A díszlövésekkel is tarkított látványos fegyverforgatás elnyerte mindenki tetszését.
     Időközben a legtöbb helyen elkészült az ebéd. Még mielőtt az elfogyasztásához fogtak volna a rendezvény városunkban való megszervezését kezdeményező Rétsági Polgárőr Egyesület tagjai, egy közös csoportképek készítettünk, külön kiemelve a kitüntetett társukat. A programok, a bemutatók az ebéd után is folytatódtak. A Cserhát Mentőkutyás bemutatót a BV intézet sajátos "harcművészeti" illetve akciódús jelente követte. Majd a színpadon felszerelt a Félmegoldás zenekar, akik kemény rockmuzsikával koncerteztek. A záróesemény - nem egészen terv szerint - a Kereplő Néptácegyüttes, egészen pontosan a Zúgófa és a Csillagvirág néptánc előadásával záródott. Mivel időközben egy kiadós eső vette kezdetét, a résztvevők is felszedték sátorfájukat, de ilyen körülmények között a Misic Jam Band műsora nem került megtartásra. Pedig igen színvonalas programot mutattak volna be, amelyre persze Rétság állandóan minőségi koncertre éhező lakossága a több helyen többféle módon közzétett invitálás ellenére nem mutatott érdeklődést.
     Képein a nap fontosabb eseményeit örökítik meg.
 GiK -  Foto: GiK és Oszi Fotós  
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-