Augusztus 20. 

2019.08.21.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Városunkban már több évtizedes hagyomány, hogy a jeles napokat mindig a naptár azon időpontjában tartják, amikor az pirosbetűsen feltüntetésre kerül. Így rendeződött az augusztus 20-i műsorösszeállítás a hosszú hétvége utolsó napján, kedden.
     A program délutántól késő estig folyamatosan kínált szórakoztató, kultúrális elfoglaltságot. Többféle műfajban, többféle érdeklődésű embereknek biztosított színvonalas időtöltést.
     Elsőként a Rimóci Rezesbanda lépett színpadra. (Megelőzően a település több pontján muzsikáltak, mintegy invitálásként.) Valóban harsány, jól összeválogatott zeneszámokkal invitálták a közönséget a Nagyparkoló téren felállított színpad elé. Túl nagy invitálás nem kellett, mert bár a kánikulai hőség kezdetben távol tartotta az embereket - árnyékos helyeket keresve figyelték a produkciókat - de a közönség köre folyamatosan nőtt, benépesítve a tér nagy részét. Rövid átállás után a Muzsika Tv-ből ismert Sihell Ferry és Henna mulatós összeállítása következett.
     A délután sztárvendége Kiss Kata Zenekar. Kiváló énekes és zenészek adtak élő koncertet. Lehet, hogy ezen a környéken nem ismerte őket a közönség, de tény, hogy több lemezt tudhatnak maguk mögött, az országban és határokon túl is ünnepelt művészek. A Kiss Kata Zenekar egyedi módon ötvözi a magyar népzenét a modern stílusirányzatokkal, a popot, a rockot, a jazzt és a rapet házasítja a magyar népi kultúra örökül ránk hagyott kincseivel. Ritka mostanság az élő előadás a falunapokon, rendezvényeken, de Rétság olyan csapatot választott, akiktől a muzsika itt helyben születik meg. Sőt még egy néptáncos párral is kiegészítették műsorukat. Később a közönség soraiból is alakult egy táncos kör, ílyen módon bekapcsolódva az előadás lüktető tempójába.
     Rövid átállás után pedig az est sztárjai következtek. A  Pedrofon.  Saját elmondásuk szerint már több mint másfél évtizede alakult formáció - noha az elmúlt időben bejárták az országot - Rétságon most léptek fel először. Ugyancsak élő előadásuk - nyugodtan mondhatjuk - fergeteges volt. Talán a műfajból, a swing és Rock & Roll összeállításokból is következett, hogy itt nem egy udvariasan hallgatandó koncertről volt szó, hanem az első dallamok felcsendülését követően azonnal táncra perdült a közönség jó része. Úgyhogy az utcabál kiteljesebett. A humort sem nélkülöző műsorban volt vonatozástól kezdve jó néhány meglepetés, de természetesen a legismertebb Rock & Roll számok szólaltak meg egymás után.
     A táncos hangulatnak a tűzijáték vetett véget. Ahogy lenni szokott igen látványos, időben is bőséges színes rakétajáték töltötte meg Rétság egét. Addigra már több mint 1000 főre bűvült közönség most is megelégedéssel fogadta a város szándékát, hogy ilyen módon koronázza meg a napot.
     Röviden összefoglalva kiváló fellépőkkel, professzionális hangzással, többféle műfajban kapott színvonalas programot a város lakossága és mindenki aki idelátogatott. Az alábbi képekkel tudósítunk a fontosabb mozzanatokról.

Hiányérzetek
     Tekintve, hogy ez a riport a rendezvényt követő napon jelenik meg, talán nem ünneprontás néhány dolgot megemlíteni, ami - legalábbis - furcsává tette ezt a napot.
     Augusztus 20. volt már Alkotmány ünnep, bearatási ünnep, államalapítás ünnepe, Szent István ünnepe, új kenyér ünnepe. Sajnálatos, hogy ezekből a gondolatokból semmi nem jelent meg a műsorfolyamban. Kiváló műsor volt, ünnepnek lehet-e nevezni döntse el ki-ki maga. A művelődési központ biztosította mindazt amire a felkérése vonatkozott. Ami hiányzott, nem az ő feladatuk és lehetőségük. Korábban az egyházi ünneppel egy keretben, egy plakáttal került meghirdetésre a program. Most az egyház megtartotta a saját ünnepi szentmiséjét, de nem kapcsolódott össze a városi programmal. Régebben volt Himnusz, kenyérszentelés az új búzából készült kenyérből. Korábbi önkormányzati ciklusokban ilyen alkalmakkor elismeréseket is átadott a képviselő-testület. Voltak ünnepi beszédek, amelyek a nap jelentőségét méltatták, ismertették. (Na jó, arra valóban nem volt szükség, hogy egy máshová évekkel korábban írt szöveget valaki a helyi viszonyok figyelmen kívül hagyásával felolvasson.) De tény, hogy egy szó nem hangzott el, mivégre is van ez a nap, ez a program. Kár! A kiváló műsorösszeállítás mellett valahogy azt a méltóságot hiányolom, ami lelki töltődésként pár szép mondattal kifejezte volna mi is a ma emberének augusztus 20.

 GiK  - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-