Meseautó

2019.04.14.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

A Körúti Színház szombati vendégjátéka különleges előadás volt a rétsági művelődési központban. A kivételes alkalom több dolog találkozásából jött össze. A 15 éves fennállását ebben az évben ünneplő, egymilliónál több nézőt számláló teátrum a Meseautó című vígjátékát éppen 100. alkalommal mutatta be nálunk. Persze az erősen pótszékes nézőtér nem csak ennek köszönhető. A társulat már ötödik éve vendégeskedik nálunk, a közönség szeretettel és nagy érdeklődéssel fogadja előadásaikat.
     A Fényes Szabolcs bérlet ebben az évadban is 3 előadást tartalmazott. A mostani romantikus vígjáték a 2018/19-es évad befejező darabja. Galambos Zoltán igazgatótól megtudtam, hogy ahol ilyen lelkes közönség fogadja a társulatot, ahol ennyi szeretettel és viharos tapssal köszönik meg érkezésüket, oda ősszel is eljönnek.
     A darab története nem újkeletű. 85 esztendővel ezelőtt - mindössze pár évvel a magyar hangosfilm megjelenését követően - mutatták be a magyar filmtörténet egyik legendás jelképének tekinthető mozit, a Meseautót. Az álomszerű történet nem csak a retrócsatornákon bukkan fel újra meg újra, hanem többféle feldolgozás is készült belőle, a story ismertetésétől ezért el is tekintünk. Szinte mindenki látta a 2000-ben bemutatott film újragondolt változatát, ami mai korba helyezte a történéseket. De színházi, pontosabban musical előadásként is feldolgozta a Madách Színház, 2016-ban. A színházi adaptációban a Körúti Színház alkotógárdája megelőzte a nagykörúti "rokont", hiszen 2011-ben mutatták be a saját feldolgozásukat. Kicsit ki is egészítve a történetet, hogy gördülékenyebben kerüljön a nézők elé. A játék a múlt század eleji kort idézi, nem operál mai vonatkozásokkal - hacsak az örök szerelem nem mai és élő realitás. A premier óta több szereposztásban láthatta a közönség, szerte az országban. A jubileumi bemutatóra éppen városunkban került sor. A színre lépő művészek mind jól ismertek a közönség előtt. Többségük a televíziós csatornák különféle produkcióiban szerzett ismertséget magának, de a mi közönségünk szereti azokat a művészeket akik a Körúti Színházzal már évek óra nyújtanak élményt a közönségnek. Az elmúlt időszakban a mostani szereposztás minden fellépője többször járt már nálunk.
     Bevallom várakozással ültem le megtekinteni a darabot. Kíváncsi figyelemmel, hogy miként lehet színpadra vinni egy ilyen forgatókönyvet. Tekintve, hogy ez a cikk csupán tudósítás, nem színikritikai műfaj, az előadás mélyebb elemzésébe nem bocsátkoznék. Megtették azt a nézők több nyiltszíni tappal és a fináléban vastapssal. Annyit azonban nyugodtan leszögezhetünk, hogy a művészek koncentráltan játszottak, minden szerep jól kidolgozott és az alakított karakter szerint megjelenített volt. A 100. előadás rutinja csak javította a minőséget. A darab gördülékenyen működött, mint ahogyan a kicsinyke forgószínpad nélküli terükben a díszletek mozgatása, hiszen több jelenetváltást kellett jól megoldani. A rendező elképzelése alapján ez tökéletesen megvalósult. A poénok pontosan ültek, és a színészi alakításokat honorálta a közönség.
     A darab végén - miután a tapsrend szerint többször is köszönték a fellépők a nézők ovációját - a művelődési központ igazgatója lépett a színpadra, és egy tortát gurítottak be. Az intézmény nevében egy emléklapot adott át a Galambos Zoltán igazgatónak, megköszönve a 100. előadást. No meg egy 100-ast formáló gyertyákkal díszített tortát adott át, amit a művészek meghatottan fogadtak. Ezek a meghitt pillanatok még emlékezetesebbé tették az estet, úgy a résztvevőknek, mint az előadóknak.
     Pár képpel felidézzük az előadás legjellemzőbb pillanatait. Ezen kívül egy videospot is megőrizte a jubileumot.

  GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-