Országos Könyvtári Napok - Rétsági rendezvények

2018.10.09.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
A rétsági városi könyvtár az utóbbi években mindig csatlakozott a bibliotékák őszi programsorozatáshoz. Október 1-7-ig tartó héten 4 eseményre került sor, és egyéb könyvtáros kedvemények várták az olvasókat. Késedelmi díj amnesztia, díjmentes beiratkozás, fotopályázat és ingyenes internetezési lehetőség egészítette ki a rendezvényeket. Ebben az esztendőben a fő téma volt a család.
      A programokat egy beszámolóban mutatjuk be. Érdemes a képek után továbblapozni.

Mesterek és tanítványok - pedagógusportrék
Könyvbemutató

A sorozat kezdetén hétfői napon igencsak megtelt a könyvtár olvasóterme. Ez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy a kötetben - amely a padagógusszakma legjobbjainak enciklopédiója, egyben hitvallás a hivatásról - egy rétsági tanár, Mocsári Gergely szakmai életének összefoglalása is belekerült.
     A rendezvényt Kriska György vezette be, és a továbbiakban is konferálta, aki a Magyar Pedagógiai Társaság kistérségi csoportjának vezetője. Művészeti közreműködések emelték a délutánt ünnepélyessé. Szájbely Zsolt szavalatát Bene Annamária fuvolajátéka követte, majd Oszter Sándor színművész adta elő József Attila Ars poetika című költeményét.
     Szabó Istvánné - a könyv szerkesztőjének - bevezető gondolatai után Trencsényi László címzetes egyetemi tanár, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke saját élettörténetén is átszűrve a mutatta be a szakma szépségét, a hivatás mozgatórugóit, és a kötetbe válogatás alapelveit. Megtudtuk, hogy ez már a negyedik ilyen portrékötet. Kettő, más cím alatt megjelentet követően, ennek a sorozatnak a 2. kötetét vehette most kézbe az olvasó. Sorozatot írtam, mert folyik a következő gyűjtemény előkészítése, anyaggyűjtése. (A beszédek, köszöntések meghallgathatók az alul lévő linken) Majd átadták a tiszteletpéldányokat azoknak, akik munkája segítette Mocsári Gergely pályáját. A közönség soraiból is többen hozzászóltak. (Ez is meghallgatható  50 perctől)
     Majd egy másik teremben, egy szerény fogadással zárult a rendezvény, ahol az est főszereplője, Mocsári Gergely foglalta össze az elhangzottakat és mondta el gondolatait. (Ez is meghallgatható  1h16 perctől)
     Pár képünk az események időrendjében dokumentálja a történteket.

  GiK -  Foto: GiK és VMMK 
-
A beszámoló a következő események bemutatásával a képek után folytatódik!

Tudásátadás – tudásegyesítés
Kovács Krisztián: Családfakutatás, családtörténet

A Balassagyarmati Levéltár munkatársa tartott előadást arról, milyen kutatási lehetőségek állnak rendelkezésre azoknak, akik a múltat szeretnék feltárni. Különös tekintettel a családi kapcsolatokra.
      Divatba jött mostanság a családfakutatás, de újmódi fellángoláson túl is sokakat érdekelhetnek felmenői, ősei. 1895 óta van hivatalos (polgári) anyakönyv. Ha nem is könnyen, ebben a hozzátartozók tekintetében betekinthetnek az érintettek. De az interneten számtalan forrás elérhető, érdemes például felkeresni a Mormon egyház oldalát, ahol anyakönyvi másolatok regisztráció után kereshetők. (www.familysearch.org) Korábi időszakban az egyházi anyakönyvek is tartalmaznak adatokat, kutathatóságuk változó. Több más internetes forrás is bemutatásra került, illetve hallottunk tanácsokat, miként érkdemes hozzáfogni egy családfakutatáshoz.
     Az előadó be is mutatta saját családfájának grafikai ábrázolását, ami még mindíg gyűjt és kiegészít, hoszen eddig csak 5-6 év munkája van benne. Tehát sok türelem és kitartás kell egy olyan hosszú szalagnyi családrendszer feltáráshoz, mint amit a résztvevők is megtekinthettek. A kutatás persze nem öncélú, hiszen ennek során az ember sok-sok történelmi, irodalmi ismerethez is juthat.
     Ugyancsak hoztunk pár fotót az eseményről.

A beszámoló a következő események bemutatásával a képek után folytatódik!


Örökség és emlékezet forrásai 
Kiss Péter: Család, rendszer, családrendszer 
Mit érdemes tudni a családállításról?

A következő előadásra csütörtökön este került sor. A téma igen érdekes. Az előadó rendszerterapeuta előszür arról beszélt, hogy a család egy rendszer. Értve ez alatt, hogy a rendszer egyes elemei kommunikálnak egymással, információkat osztanak meg és fogadnak be. A rendszer persze tovább szerveződik, nagyobb család, lakóhelyi csoportok, végül az egész univerzum. Egy családban persze vannak megfogalmazható szerepek. A viszonyrendszerben másként viselkedik a gyermek, a szülő, a nagyszülő. Amennyiben valamilyen blokk gátolja a családtagok információáramlását, gondok adódnak az együttéléssel. Azok, akik ezt felsimerve szakember közreműködését kérik, többféle módszerrel lehet segítő támogatást nyújtani. Ennek egyik ismert módszere a "csáládállítás". Tulajdonképpen erről szólt az élvezetes stílusú előadás, melynek végén a résztvevők is kérdéseket tettek fel és kaptak válaszokat.
      Alábbiakban erről a rendezvényről is mutatunk pár képet.

A beszámoló a következő események bemutatásával a képek után folytatódik!


Könyvtári kreatívok 
Családi kreatív délután 

A szorozat befejező része egy kicsit lazább, játékosan szórakoztató programra hívta a családokat. A nagy asztalt körbeüve gyerekekkel, szülőkkel és segítőkkel közösen készültek a rajzok, festmények, különböző figurák megalkotása ollóval, ragasztóval. Kellemes délután volt, és saját előállítású tárgyakkal térhettek haza a résztvevők.

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-