Gyökérszor kiállítás

2018.10.08.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
A művelődési központ különleges kiállításra invitálta látogatóit szeptember végén. Pusztai Ferenc hozta el fafaragásait a galériába. Ez a tudósítás a megnyitóról szól, de a tárlat megtekinthető 2018. november 5-ig látható a művelődési központ nyitvatartási idejében.
      Különleges a műfaj, hiszen itt nem klasszikus szobrászatról van szó. Mint azt Sztancsik József Dodó igazán élményt jelentő bevezetőjéből megtudtuk, Pusztai Ferenc a környezetét kutatja és ott talál rá olyan természet alkotta képződményekre, ami kiemelve, kicsit alakítva valódi képzőművészeti élményt jelent. Hasonlatosan a fotós szemlélethez, amikor a keresőben a környező természetet figyeli, hogy ott hol talál valami különlegeset, képre emelni valót. De azt is mondhatnánk, hogy szinte minden embernek volt már oylan élménye pl. erdőt járva, hogy: "nézd már, az ágak oylanok, mint ölelkező emberek", vagy esetleg más formára hasonlíttanak. Valahogyan ilyen szemlélődéssel figyeli alkotónk a környezetét. A megtalált darabokat letisztítja, keveset alakít rajtuk csupán azért, hogy a lényeget jelentő figurális rész egyértelémű legyen. No meg persze a konzerválási, ápolási műveletek teszik alkalmassá a darabokat műtárgyként alkalmazni, bemutatni. Aki megtekinti a tárlatot láthatja, hogy valóban művészet ez a látásmód és alakítás. 
      De különleges alkalom volt a megnyitó azért is, mert a kiállító első alkalommal mutatja meg nagyobb nyilvánosságnak egy galériában műveit. Csoportos kiállításon már többször szerepelt, elismert sikerrel. De önálló tárlata most először Rétságon szsrveződött.
      Az est hangulatát emelte, hogy Gámentzy Eduárd e téma által ihletett verseiből Szájbely Zsolt szóban, Szöllősi Tamás pedig gitárral és énekkel adott elő.
      A rendezvényre igen sokan ellátogattak, ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy hagyományos bevezetők egy másik teremben legyenek. A tárlatot Zolnyánszky Zsolt megnyitó beszéde után elismerő ámulattal tekintette meg a közönség. 
      Szokásunk szerint néhány munkát bemutatunk kedvcsinálónak, kicsinyített méretben, a megnyitóról tudósító fotók mellett.
  GiK -  Foto: VMMK   
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-