Könyvbemutató a 300 éves Berkenyén

2018.10.08.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Berkenye község közismert vendégszeretetésről, gondozott utcáiról, és arról is hogy féltő odaadással őrzi hagyományait. Sokan keresik fel kedvelt éttermét, a tópartot, a rendezvényeket. Október 6-án egy új helytörténeti könyv bemutatójára került sor.
    Tulajdonképpen nem is egy hanem kettő, mert az egy éve megjelent "Sváb szótár és múltidézés" című kötet példányai pár héten belül elfogytak, ezért készült egy második kiadás, kicsit bővített tartalommal. Mindkét mű a Berkenyei Német Nemzetiségi Önkormányzat kiadásában látott napvilágot, ezennel saját forrás felhasználásával, pályázati támogatás nélkül. 
     Igen szép számmal gyűltek össze érdeklődők az egykori passzományárugyár csarnokából szépen felújított rendezényteremben. Helybeliek és környékbeli érdeklődők egyaránt. A program a német nemzetiség Himnuszának hangjaival indult, a kórus közreműködésével. Árpásné Schlenk Judit jegyző bevezető szavai után Schmidt Jószefné polgármester köszöntőjében megelevenedett a személyes történelem és a faluközösség sorsának összefonódása. (A beszédek egyben meghallgathatók az alul lévő linken.) Majd egy vers és énekszám előadása tette emelkedettebbé a napot.
     Hausel Sándor "Berkenye története a betelepüléstől az első templom felépítéséig" című könyvét először Varga Lajos váci segédpüspök méltatta, felidézve a kötet értékeit, az anyaggyűjtés pontosságát, és az egyházi viszonyokat (ugyancsak meghallgatható 19 perctől) Majd a szerző, Dr. Hausel Sándor egykori főlevéltáros, a kötet szerzője szólt arról miként állt össze a kötet anyaga. (meghallgatható 37 perctől) Külön kiemelte azt az együttműködő készséget amivel Berkenyén találkozott az anyaggyűjtések alkalmával.
     Az ünnepi alkalom úgy folytatódott, hogy a többek számára átadtak egy-egy tiszteletpéldányt. Majd a Berkenyei Kórus énekelt.
     A második kiadását megért "Sváb szótár és múltidézés című kötetről" hosszabb méltatás már nem kívánkozott ide, hiszen előző évben minden fontos részlet elhangzott a nagyjából azonos érdeklődői kör számára. Gill Józsefné - Nusi Néni - a kötet szerzője szólt arról, hogy a szótárrész több száz szóval gazdagodott. (meghallgatható 48 perctől), és a munkának még nincs vége. A gyűjtés, feldolgozás tovább folytatódik. A könyv ezennel hangos CD-vel is kiegészítésre került, amelyen Gill Jószefné az eredeti berkenyei sváb tájszólásban adja elő a szavakat, illetve a kötet szöveges fejezetbevezetőit.
     Ahogy az egy könyvbemutatón lenni szokott, következett a dedikálási lehetőség, illetve a köteteket ott helyben meg is lehetett vásárolni. Fogytak is szépen, aki nem akar lemaradni a különleges értékeket felmutató művekről, megvásárolhatja az önkormányzati hivatalban, vagy a következő rendezvények alkalmával is.
     A település alapítás 300. évfordulójának ünneplése ezennel koránt sem  ért véget. A következő hétvégén - október 13-14-én - további nagyszabású eseményekre kerül sor. Erről az alul elhelyezett plakáton olvashatnak részleteket.
     Pár képpel a könyvbemutató pillanatait dokumentáljuk.
  GiK - 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-