Beatles emlékkoncert

2018.05.14.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
Igencsak nyárias tavaszban gyülekeztek a látogatók a művelődési központnál. A 2017/18 színháztermi évad talán utolsó felnőtt rendezvényére került sor, amely fel is tette a koronát a sorozatra. Beatles emlékkoncertre szólt a meghívó. Hasonló kezdeményezések országszerte voltak, vannak. Az ember tehát némi kétkedéssel ül be a zsöllyeszékekbe, vajon a lemezekről, filmekről felcsendülő dalok élménye megjelenik-e a lelkekben. Előzetesen is azt mondhatjuk, hogy valódi koncertélményben volt részünk.
      Liverpoolban 4 fiatal történelmet csinált. Nem csak a zenében, az ifjúsági kultúrában, hanem igazi világot megrendítő hatása volt mindannak, amit 3 gitárral és egy dobbal - később billentyűs hangszerrel - létrehoztak. Az alakuló zenekarban cserélődtek a személyek, de mire 1963-ban Londonban TV által közvetített koncerten bemutatkoztak, a máig ismert 4 fő szólaltatta meg a hangszereket. Elindult karrierjük, a világ számtalan pontján felléptek, lemezeladásaik máig nem látott számokat értek el. A fiatalok olykor extatikus őrjöngéssel hallgatták muzsikájukat. Történetükből számtalan helyen olvashatnak, mi csak a Wikipedia szócikket ajánljuk az érdeklődők figyelmébe.
     A BlackBirds együttes mágikus Beatles parádét ígért, és meg is valósították a rétsági színpadon. Nem utánozni akarják az egykorvolt legendás muzsikusokat, hanem tökéletesen visszaadva a zeneszámokat valóban hitelesen szóltak a dalok. Az ismert számok egymás után következtek, a közönség már az elején bekapcsolódott a koncerthangulatba, ami később csak fokozódott. A színpad hátterében sorra jelentek meg a Beatles együttes fotói. Ismert és kevésbé ismert képekkel jól alátámasztva az előadottakat.
     A koncert két "felvonásában" nem csak a dalok cserélődtek újabb és újabb slágerekre, hanem 4 - korhű hangulatot teremtő - jelmezben váltották egymást a csapat tagjai. A fellépő együttes is több mint 10 éve alakult, és koncertek sorozatával ápolják a beatlegendát. Róluk többet - és további fellépéseik helyszíneit - megtalálhatják honlapjukon.
     Igazán ritka könnyűzenei élmény volt. Bár sokan érdeklődtek a rendezvény iránt, voltak még üres helyek a nézőtéren. Jobban szétnézve látható, hogy a középkorúak és idősebbek alkották a közönség többségét. Ez sajnálatos, mert meggyőződésem, a mai ifjúság számára is érték mindaz, ami 50 évvel ezelőtt felforgatta a világot, gyakorlatilag a könnyűzene mai műfajainak alapját megteremtve.
      Pár képpel tudósítunk az eseményekről, és valamit igyekszünk visszaadni a hangulatból.
GiK - 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-