Romanap

2016.09.12.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez
-
A Rétsági Cigány Nemzetiségi Önkormányzat szervezett délutántól késő estig tartó programot a roma kultúra megismertetésére, illetve roma előadóművészek bemutatkozására.
     Igencsak fényes nap fogadta az érdeklődőket a Nagyparkolóban feállított színpadnál. 14 óra magasságában indultak a csoportok bemutatkozásai. Elsőként a tereskei Cigány Tánccsoport több korosztálya mutatta be tánctudását, majd a rétsági Város Nyugdíjas Klub "Őszirózsa" csoportja adta elő az országban több helyen nagy sikerrel bemutatott cigánytánc produkcióját. Ugyancsak színpadra lépett a borsosberényi cigány tánccsoport. És következtek a zenakarok. Közülük elsőként Pusztai Musztafa és barátainek zenéjének tapsolhatott a közönség, majd Horváth Ferenc (Pocsó) és zenekara zenélt, ismert slágerek bemutatásával és tánchoz is alkalmas talpalávaló biztosításával. Sajnálatos, hogy a hirdetett 100 tagú cigányzenekar nem lépett fel városunkban, pedig sokan erre a produkcióra voltak leginkább kíváncsiak. Ahogy kezdett beesteledni a Gipsy Night Trió vette át a pódiumot. Hozzájuk csatlakozó két énekessel egészen éjfélig szórakoztatták a nézőket, és adtak zenét az utcabálhoz. Az együttes egyébként valóban stár a maga műfajában, saját szerzeményeket és cigánydal feldolgozásokat játszanak. A mulatság egészen éjfélig tartott.
     A kezdeményezés dicsérendő és szükséges is. Korábban is voltak Rétságon hasonló programok, a kultúra sokszínűségének bemutatására. Talán érdemes lenne gyakrabban tartani. Ugyanakkor kívánkozik ide egy megjegyzés is. Ez ugyan tudósítás és nem kritika, de nem csak a riporter, hanem a résztvevő közönség soraiban is többen megjegyezték, hogy valamivel jobb szervezés kellett volna. Időbeni hirdetés, és a hirdetett műsor betartása. Akkor biztosan többen lehettek volna részesei az amúgy jó kezdeményezésnek.
     Képeink a rendezvényről és a fellépőkről hoznak emlékeket. Sajnos a borsosberényi csoportról - műsorváltozás miatt - nem tudtunk képekkel szolgálni. (Ha valaki készített és megküldi a 
girasek @ wnet.hu e-mail címre, szívesen teljessé tesszük a fellépők albumát.)
  GiK 
-
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-