Ballagás az iskolában

2016.06.18.
Add a Facebook-hozAdd a Twitter-hez

Junius 3. hetének szerdája volt az utolsó tanítási nap az iskolában. Volt is nagy készülődés a tanulás nélküli szabad életre. Sorra szaporodtak a betűk a táblákon, míg végül teljessé vált a legizgalmasabbnak ígérkező jelmondat: Vakáció! 21-én kedden lesz az évzáró, ahol a bizonyítványokat is átvehetik a diákok, és remélhetőleg az öröm sokak arcán és lelkében megmarad. Legnagyobb lelkesedés persze a 8. osztályosok körében volt, akik ezzel befejezték általános iskolai tanulmányaikat.
A képre kattintva nagyban megnyitható     Szerdán - a helyben is kialakult diákhagyományok szerint "vidám ballagást", vagy ahogy szabadabbszájú kifejezéssel illetik az alkalmat, "bolond ballagást" rendeztek. Az első tanóra alatt nem csak nagy nyüzsgés volt a tanteremben, hanem különféle jelmezekbe öltözve "bolondosra" vették a figurát a diákok. Aztán az első szünetben elkezdték végigjárni a kedves helyeket. A főuton haladva felkeresték a művelődési központot, a polgármesteri hivatalt, a sokat látogatott napközis éttermet, és ezen létesítményektől, az ott dolgozóktól is búcsút vettek.
     Az igazi, meghatódós, virágos, családi örömes ballagásra szombaton délelőtt került sor. Ugyancsak sűrű nyüzsgés jellemezte a termet, ahol talán nem is jutott elég figyelem a táblára írt idézetnek: "Vigyázz nagyon, hogy ember maradj, holnapra törve a mából, és túl ne lobbanj holnapután, a tegnap lángolásától" (Boór András). Majd a hangszórókból harangszó jelezte az utolsó vándorút kezdetét, ahol diáknóták kíséretében végigjártak pár termet, majd a főudvaron foglalták el helyüket a tanulótársak, szülők, barátok, vendégek gyűrűjében.
     Ugyancsak helyben szokás, hogy a legkissebbek, az első osztályosok a "Legyetek jók ha tudtok" című film slágerének eléneklésével búcsúztak a legnagyobbaktól. Majd prózai, verses, dalos köszöntések voltak a 7. osztályosoktól, és hasonló búcsúzás a ballagó osztály részéről.
     Köszöntőt mondott Hegedűs Ferenc polgármester, majd Nagyháziné Bacsa Mónikatól, az intézmény igazgatójától hallottunk útravaló gondolatokat. (A beszédek az alul lévő linken meghallgathatók). Virágcsokorral köszönte meg az osztályfőnök, Bánkuti Károlyné munkáját. Majd látványos meglepetés következett. Minden diák kapott egy színes lufit, amit aztán vezényszóra elengedtek a végtelenbe. Az ilyenkori szokás szerint kivánva valamit az életre.
      Az ünnepélyes programrész után hozzátartozók halmozták el csokrokkal, ajándékokkal a iskolából már kinőtt gyermekeket, és kattogtak a fényképezőgépek, készültek az álló és mozgóképes emlélek. Kedvelt színhely volt a záróeseményeknek a város előző években igazán inpozánsan felújított parkja a szökőkúttal. Esküvők alkalmával is ideális fényképezési helyszínnek bizonyult, miként most is többen vártak türelmes csoportokban, hogy a fellövelő pezsgő víz mellett, vagy a színpompás virágok között fényképezzék a családokat, a diákokat. 
     Képeink első része a szerdai "bolond ballagsáról" tudósítanak, majd a szombati ünnepségről őriznek emléket. (A nagyítóval ellátott csoportképek nagyithatók, és jobb pixelméretben lementhetők, otthon kinyomtathatók.)

GiK. - Foto: Halász Enikó és GiK
.
A képre kattintva nagyítható
A képre kattintva nagyítható
A képre kattintva nagyítható
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-