Uniós Országok - Benelux

Uniós államokat bemutató kiállításssorozatunkban a Benelux országokat együttesen dolgoztuk fel, és tárjuk olvasóink elé.
Belgium
-
Az ország északi részét flamandok lakják, akiknek nyelve a hollanddal azonos, délen pedig a francia ajkú vallonok vannak túlnyomó részben. A modern Belgium a flamandok és a vallonok ingatag szövetségre lépésével jött létre 1830-ban. Brüsszelben, a gazdag fővárosban van az Európai Unió székhelye. Brugge, Antwerpen és más városok jólétét a 15. század óta virágzó textilipar és kereskedelem alapozta meg. A 19. században a Meuse völgyében kialakult a vas- és acélipar; a térség mind a mai napig fontos ipari központ.

Hollandia
-
A kereskedelem a 15. század óta Hollandia éltető eleme; hatása jól látható az olyan ragyogó városokon, mint Amszterdam vagy Delft. Hollandia ellenőrzi a Rajna torkolatát, Európa egyik fontos kapuját. Rotterdam a világ egyik legfontosabb kikötője. Mivel azonban a deltatorkolat nagy része a tenger szintje alatt van, a hollandoknak folyamatos küzdelmet kell vívniuk, nehogy a tenger és a folyók átszakítsák a gátakat. 
Az 1953-ban, egy katasztrofális vihart követően az ország délnyugati részén épített új védműrendszer a holland mérnöki munka diadala. Hollandia 1648-ban nyerte el teljes függetlenségét Spanyolországtól, majd elveszítette Belgiumot és Luxemburgot. A II. világháború során az ország rendkívül sokat szenvedett. Ma Hollandia nyugati részén iparvárosokat, intenzíven művelt mezőgazdasági területeket és virágkertészeteket találunk, a magasabban fekvő keleti részeken pedig erdők váltakoznak hangafüves fenyérekkel.

Luxemburg
-
Luxemburg története 1354-ig nyúlik vissza. A nagyhercegség hasonló nevű fővárosában számos szép épület található. A jólétet az acélipar alapozta meg a 19. században, jóllehet ma Luxemburg elsősorban mint pénzügyi központ jelentős. Itt van számos nemzetközi szervezet, például az Európai Legfelsőbb Bíróság székhelye. Luxemburg a legmagasabb életszínvonalú országok egyike.
Környezet, éghajlat
Az ország északi területei a síelés és túrázás kedvelőinek biztosítanak kiváló helyszínt. 
A Moselle folyó völgyében csodálatos mezőgazdasági vidék alakult ki, mely méltán híres szőlőültetvényeiről illetve boráról. Az ország nem tipikusan turistacélpont, mivel szomszédai szinte elszívják előle az idegenforgalmat, mindezek ellenére egyedi sárm jellemzi, valamint az, hogy az itt élők büszkék hagyományaikra, örökségükre és szülőhazájukra.
Luxemburg Európa szívében, a Belgiummal, Franciaországgal, és Németországgal határolt területen fekszik. Méretét tekintve 2586 km2, amellyel, nem sokkal kisebb, mint Rhode Island és nem sokkal nagyobb, mint maga London. Északkeleti irányban található a Müllerthal Régió, mely bájával és rekreációs lehetőségeivel vonzza a kíváncsi látogatókat. Keletre fekszik a már említett Moselle-völgy. Az északi területeken húzódik az Ardennek lánca, ezt a térséget a luxemburgiak csak Eislécknek nevezik. Ha pedig a fővárostól déli irányba indulunk el, meglátogathatjuk a Gutland nevű régiót, mely kiváló mezőgazdasági vidék. Az ország legdélibb csücskét, a Minerette régiót, turistáknak nem igazán ajánljuk, hiszen itt nem akad más látnivaló mint a vas- és acélipar fellegvárai.
Az ország legmagasabb pontja az Eisléck régióban található, ezt azonban, a maga 555 méter magasságával nem igazán érdemes meghódítani. Mint már említésre került az országot a folyók sűrűn átszövik, legnagyobb folyói az Alzette, a Moselle, az Our és a Sure. Mivel az ország nagyon kicsi, ezért az éghajlat nem mutat nagy változásokat. Érdekessége annyi, hogy egész évben közel azonos, enyhe hőmérséklet uralkodik az országban. Az Ardennek általában télen hóval borított, az ország területén az eső meglehetősen ritka.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-