Ságok I. Találkozója - Rétsági Rétes nap
-
Különleges nap volt Rétság város életében az augusztus 8-i.  Különleges, mert egy eddig nem látott eseményre került sor. Régóta vágya az itteni közösségnek, hogy az amúgy színvonalas szokásos rendezvényeken kívül - mint Majális, Gyermeknap, Augusztus 20, Mindenki Karácsonya és hasonlók - legyen egy vidám alkalom, amikor a város lakossága szórakozva kikapcsolódhat, és minden család meghívhatja távolba szakadt rokonokat, régen látott ismerősöket, szivesen hívott vendégeket. Legyen valami különleges alkalom. Nos az ötlet már többször felmerült, sőt egy évtizede egyszer már volt is egy Lókos Menti Sokadalom című egésznapos rendezvény. De pénzhiány miatt a hagyománynak elképzelt sokadalom nem folytatódott.
      A lakosságban pedig van igény az efféle eseményre. Látta ezt a művelődési ház, és rendszeresen betervezett hasonlót a munkatervébe, és a költségvetésébe. Sokáig csak azt lehetett hallani, hogy pénz nincs, de színvonalas programok legyenek. Ebben az évben a képviselő-testület végre megszavazta a rendezvény megszervezéséhez szükséges költségvetést, és elindulhatott a szervezés.
      Így utólag úgy tűnik, hogy érdemes volt anyagiakat biztosítani az eseményhez, hiszen egy gazdag, programmal teli, több helyszínen zajló eseménysornak lehetett részese, aki valamely programponton részt akart venni. Vagy megfordítva, ha lett volna olyan, aki  mindegyiken szeretett volna megjelenni, egyszerűen fizikailag volt lehetetlen, hiszen egyidőben több helyszínen zajlottak értékes események, kulturális alkalmak.
      A program javarésze mégiscsak a Nagyparkolóban valósult meg. Már kora délelőtt építkeztek a vásározók, alakultak a kézművesek sátrai, készült a büfé, no meg elkezdték főzni a finom ételeket. A művház udvarában meg sült a kemencében a kapros-túrós lepény, az rétespontokon izgalommal készültek a finom süteményekkel. Aztán ahogy haladt az idő előre, közönség is szépen szaporodott. Igaz, az augusztusban nem szokatlan kánikulai hőség a megjelenteket - kézműveseket, vendégeket, látogatókat, a sátrak vagy az épület által vetett árnyék hűvösségébe szólította. Ez talán az egyetlen, amit kifogásként meg lehet említeni, mert a nap programjai mind terv szerint kiváló előkészítő munkával, színvonalasan kerültek megrendezésre. Meg sem kisérlem felsorolni őket, hiszen oly nagy számban voltak, hogy amúgy is nehéz lenne. Itt alul azonban megnyitható az esemény plakátja. Ahhoz képest csak újabb programrészekkel, meglepetésekkel bővült a nap. Kezdve attól, hogy a Városháza dísztermében a város polgármestere, a képviselő-testület tagjai fogadták a szomszédos Ipolyság, és más "ságok" delegációit, egészen késő esetig, sőt éjjfélig megállíthatatlanul tartott a programkavalkád.
     Eleinte arra gondoltam, hogy eseményenként és programonként 3-5 képpel foglalom össze a nap pillanatait, így belefér 100 felvételbe a teljes krónika. Hát nem fért bele, másfélszázba sem. Mindenesetre az itt látható képek bemutatják a történéseket időrendben, és hű krónikásai a jólsikerült eseménysornak. Ezennel sokak véleményét összegezve gratulálunk a szervezőknek, és reméljük, jövőre is lesz pénz és lehetőség hasonló nagy nap tartására. (Lehetséges, hogy még néhány képpel kiegészítésre kerül az összefoglaló, érdemes hát visszalátogatni.)
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-