Tűzoltóversennyel ünnepelve adták át az új szertárat
-
Emlékezetes, milyen vitákat váltott ki városszerte a volt tűzoltószertár értékesítése. No de most nem erről van szó, hiszen a két dolog független egymástól. Örömmel tudósítunk a laktanyában kijelölt és felújított épület átadásáról, amelyet ünnepélyes keretek között avattak szeptember 13-án, szombaton, az ősziesbe forduló időjárás talán utolsó kellemes napsugaraival aranyozott délutánján.
     Az eseményre meghívást kaptak a környező települések önkéntes tűzoltó szervezetei, a községek vezetői. Jöttek is szépszámmal és tűzoltó autókkal, hiszen nem csak az átadást tisztelhették meg bajtársi jelenlétükkel, hanem a ceremóniát követően össze is mérhették tudásukat, felkészültségüket. No de ne szaladjunk ennyire előre.
     Az épülettel szemben felsorakozott tűzoltók, vezetők és érdeklődő vendégek láthatták, hogy a felújításban milyen komoly munkát végeztek a megbízott vállalkozók, de cseppet sem csorbítva az önkéntesek közreműködését, hiszen az elvégzendő feladatokat társadalmi munkában vállalva csinosították, szépítették, építették és berendezték azt az épületet, amely a jövőben - valószínűleg biztosan pár évtizedig - otthona lesz a Rétsági Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek. Otthona olyan értelemben is, hogy az új épület egykor megteremti azt a lehetőséget, hogy nem csak az autók és a felszerelés garazsírozására lesz mód, hanem közösségi színtérül, összejöveteli és továbbképzési helyül is szolgál majd. Különösen ha sikerül megvalósítani a lánglovagok és a városvezetők régi álmát, hogy un "vonulós" tűzoltóság - tehát állandó ügyeletet tartó szervezet - jöjjön létre. A most átadott épület mindenesetre megteremti a továbblépés lehetőségét.
      Az ünnepség keretében elhangzottak szavalatok, majd Tóth Ferenc plébános szentelte fel az új létesítményt. Mezőfi Zoltán polgármester vázolta röviden az ideáig vezető utat, és a jövő elképzeléseit, majd jelképesen átadta az épület kulcsát Fábián Jánosnak aki hivatásos tűzoltóparancsnoki megbizatásából ugyan nyugdíjba vonult, de továbbra is lelkes segítője az önkénteseknek.
      A Megyei Katasztrófavédelem nevében Szabó János tűzoltó alezredes a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte a megjelenteket, és néhány gondolattal a megye nevében is üdvözölte az áldozatos munka eredményeként létrejött új létesítményt.
     Ezt követően közeli sportkombinát egykori "teniszpályáinak" területén kezdődött a tűzoltóverseny, amelyen a kistérség 16 csapata vett részt. Közöttük Rétság önkéntesei három "egységgel", - a felnőttek mellett fiúkkal és lányokkal -  is képviseltették magukat, és szép eredménnyel végeztek. Díjakat kategóriánként aftak át, így elsősorban a települési és létesítményi csapatok egymáshoz viszonyított eredménye volt a döntő, de hasonlóan az ifjúsági korosztályt is külön díjakkal, kupákkal és érmekkel ismerték el. A díjakat Diósi Donát a Rétság Városi Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka és Bakos Ferenc, a Nógrád Megyei Tűzoltószövetség elnöke adta át.
     Mindezek mellett itt is igaznak bizonyult az a mondás, hogy nem az eredmény, hanem a részvétel a fontos, hiszen minden jelenlévő, tűzoltó és vendég egy kellemes délutánt töltött együtt. A képek az eseményről tájékoztatnak.
  GiK - Fotó: Tudósitóinktól
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-