Veszélyes tűz, gyors elhárítás
-
Ma délelőtt kevéssel 10 óra után lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Rétságon a Kölcsey utca egyik családi háza égett.
     A helyi önkéntes tűzoltók a riasztás után 6-7 perccel megérkeztek a helyszínre, és gyors szakszerű munkával elkezdték az oltást. Két sugárral, a lakás szobáinak ablakait betörve, azonnal a tűz fészkét támadták. Mire Balassagyarmatról további 3 gépjárműfecskendő megérkezett, a munka javarészét már elvégezték, és a tűz továbbterjedését megakadályozták. Egy gázpalackot is lehűtöttek és kihoztak a szoba melleti helyiségből. Bár a gyarmatiakra szükség volt, mert a rétsági autó 2 m3-es tartája éppen kifogyott. Mivel tűzcsap nincs a környéken, így a vizet a gyarmatiak biztosították.
     Utólag talán feleslegesnek tűnő erők kivinulása egyáltalán nem volt hiábavaló, hiszen a ház az igen száraz erdő szélén, más éghető anyagok közvetlen közelében volt. (melléképületek, szalmabálák, stb.) Ha a rétságiaknak nem sikerül időben lokalizálni a tűz fészkét, beláthatatlan milyen károk keletkeztek volna.
     A mentők két kocsival érkeztek. Szencsére személyi sérülés nem történt. A szobákban ahol a tűz keletkezett éppen nem tartózkodott senki. A családhoz tartozó gyermeket megvizsgálták, hogy esetleg belélegzett füst miatt szükséges-e orvosi kezelés, de a helyszínen ellátták, így elszállítani senkit nem kellett.
     A tűzben szinte teljesen kiégett a lakás egyik szobája, és súlyosan károsodott a másik. Valószínűleg a menyezet is károkat szenvedett, azt a veszélyek elhárítás érdekében több helyen meg kellett bontani. A helyszínen tartózkodó szakértőktől érdeklődtem az eset okairól. Megtudtam, hogy pontosabb oknyomozásba valószínűleg nem vonnak be szakértőt. További viszgálat nélkül csak valószínűsíthető, hogy elektromos zárlat miatt keletkezett a tűz. Bár a házban lakók elmondták, hogy a vezetékrendszer a közelmúltban lett kicserélve. Ugyanakkor a helyisigekben a tűz keletkezésekor nem tartózkodott senki, tüzes tevékenységet nem folytattak.
     Időközben megérkezett Mezőfi Zoltán polgármester, aki a láthatóan laktahatlanná vált lakásban élők részére biztosítható segítségről intézkedett. Elhelyezésükre nem kell városi segítség, mert a család hozzátartozóinál befogadják őket amíg az épület laktahóvá tehető. Sajnos ez hosszadalmasabbnak tűnik, hiszen a falak a menyezet teljesen átáztak. Bármilyen felújítási munka csak kiszáradásuk után mérhető fel és kezdhető.
     A helyi tűzoltók készenlétben, risazthatóak voltak, gyorsan érkeztek, és hatékonyan dolgoztak. Belegondolni is rossz, mi lett volna, ha az oltás megkezdésére még további 5-8 percet várni kell, és a tűz áttrejed az épület tetőszerkezetére és a környékre. A rétsági önkénteseknek köszönhetően ez nem következett be. Képeink tulajdonképpen a kárelhárítás időszakában készültek, és a már eloltott tűz utáni munkálatokat rögzítik. 
     GiK

 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-