Néptáncklub indult felnőtteknek
-
Kozák Katalin kezdeményezésére és közreműködő vezetésével új táncos klub alakításáról szóló felhívások kerültek utcára, Hangadóba, és ezen a honlapon is megtalálhatóan a nyilvánosság elé. Ahogy azt a hirdetésből is olvashattunk, a cél nem elsősorban szinpadi produkciók létrehozása. Ez a klub alkalmat ad a kötetlen összejövetelekre, különböző táncok megismerésére, beszélgetésre, egy kis evés-ivásra batyus alapon, mozgásigény kielégítésére, közösségi szórakozásra.
     Amint a gyanútlan esti vándorként elhaladtam a művelődési központ utcai terme mellett, jókedvű énekszó ütötte meg a fülemet. Bekukucskálva a hatalmas ablakon látható, hogy emberek állnak körben, és táncos lábú hölgyek lépnek ugyancsak ritmusosan gyors egymásutánban. Amint az intézmény irodájában érdeklődtem, hogy a hirdetett táncprogram miért éppen ebben a teremben van, megtudtam, hogy a kiállításnak helyet adó kicsit nagyobb szomszédos helyiséget duplán is kihasználva éppen most fejeződött be az olasz vendégek részére tartott fogadás, a színházteremben pedig mozielőadás van, tehát a színpadon nem lehetett. Az előtér nagy tágasságúra nyitott tere - amely a holnapi jótékonysági estre készülve vár - ugyan jó lehetne, de zavarná a mozielőadást. Így maradt ez a kicsit szűk, de szépen parkettázott padlója miatt táncra igazán alkalmas helyiség.
    Többen úgy jöttek, hogy ma egy megbeszélés lesz a hogyan továbbról, és majd legközelebb táncolnak. Hát a megbeszélés elég rövid idejűre sikeredett, mert Katalin már szólított is mindenkit, és az első lépések ritmikus mozgássá, majd tánccá fogalmazásával egyből a parkettre hívta, aki csak a teremben tartózkodott. S ahogy az lenni szokott, összetettebb lépések következtek, azután felcsendült a zeneszó. Szóval egy kisebbfajta táncházas est jött hirtetelen össze, amelyen mindenki jó hangulatban, igazán jól érezte magát.
     Szünet után Kozák Kati csodálatos hangján szólaltak meg népdalok, majd kérte a jelenlévőket, hogy énekeljenek együtt. Kisvártatva újabb zene, újabb táncok következtek.
     Néhány képpel szerettem volna bemutatni az est varázsos szépségét, de be kell látnom a tánc egy rendkívül intim műfaj. No nem csak arra gondolok, hogy amikor az ember pertnere szemébe nézve körbe-körbe pörög a többiek gyűrűjében akkor ezzel a mozgással a közös jelenlétben is picit kizárja a külvilágot, és csak a forgás, a ritmus a pergés különös varázsa kapcsolja össze a táncolókat.  Mint Petőfi versében: "S eltűn előlem a világ,/ Eltűn előlem az idő, /S minden rejtélyes üdvösségeit /Árasztja rám az örökkévalóság –". Szóval a tánc intimitásánál nem csak ezekre az emelkedett pillanatokra gondolok, hanem arra is, hogy az első foglalkozás ügyetlennek hitt lépéseit nemigen szerették volna a külvilágnak megmutatni a jelenlévők. Kérésüket természetesen tiszeteltben tartva mégis azt kell mondanom, hogy a fotó nem csak tudósít, hanem dokumentálva hitelesíti is az írottakat. Így hát néhány olyan képpel számolok be az eseményről, ami a jelenlévők elvárásának is megfelel, de abból a különös hangulatból is visszaad valamit, amelyről hírt adni szeretnék. Nem, a képek nem életlenek, hanem éppen azért ilyenek, hogy a tánc lüktető mozgását valahogyan az állókép világába fogalmazva mégiscsak láttassa.
     Kozák Katalin elmondta, hogy a mintegy tucatnyi érdeklődő megerősítette abban, hogy ez a gondolat - a táncklub létrehozása - valós igényre épül, és folytatást tervezi. Minden - szabad - pénteken este 19 órától várja a táncra vágyókat vagy kaphatókat a művelődési központba. Legközelebb két hét múlva tehát december 7-én lesz hasonló foglalkozás. Továbbra is szerettel hív minden érdeklődőt. Azt is aki először próbálkozna a mozgás ezen formájával, és azt is aki rutinos táncos. Ebben a klubban mindenkinek helye van. Kortól, nemtől függetlenül. Bár az első alaklommal többen voltak a hölgyek, talán az arány legközelebb az urak nagyobb számú megjelenésével is javulhat. Reméljük, néhány est után valóban az intézmény előterét kell egyfajta táncházzá alakítva tartani a rendezvényt, oly sok érdeklődő kapcsolódik be a zene, a néphagyomány, a klubszerű szabadidőeltöltés, a közös éneklés örömére szerveződő összetett porogramokba. 
GiK  
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-