Díjugrató lovasverseny Pusztaszántón
-
Hosszú évek óta augusztus első vasárnapján díjugrató lovasverseny van Pusztaszántón. Ez olyannyira evidencia, hogy különösebb hírverés nélkül igen nagy számú közönség keresi fel, de a négylábú társaikkal érkező versenyzők száma is évről-évre szaporodik.
    Összefutva egy messziről jött ismerőssel lelkendezve mondja, hogy milyen jó nekünk rétságiaknak. Mert igaz, hogy csak egy kisváros vagyunk, de itt mindig van valami figyelemreméltó, ami nemcsak a térség számára érdekes, hanem országos híre is van. Említette a repülősnapot, az előző évben a motorostalálkozót, a Trabant-wartburg rendezvényt, de a többi sporttevékenység is számottevő - mondom egy kívülálló szemével. Ha elgondolkodunk szavain, tényleg büszkék lehetünk erre a nyári programbőségre, amelyből olykor tényleg nehéz választani, melyikre is látogasson el az ember.
     Pusztaszántón már reggel 9 óra előttől nagy a nyüzsgés, Érkeznek lovak, lovasok, közreműködők, készül a zsűritribün, és lázas izgalommal szorgoskodik mindenki a verseny sikeréért. Aztán 10 órától, folyamatosan váltják egymást a különféle kategóriájú versenyek a pályán egészen 17 óráig. Majd ezután kerül sor a tombolára, ami ugyancsak közkedvelt és sokak által látogatott esemény.
    Az idei minden eddiginél nagyobb verseny volt. Mint a főszervező Hesz Mihály elmondta, mintegy 100 lóval közel 120 versenyző nevezett. (Egyes versenyzők több versenyszámban, illetve van aki több lóval is indult.) Az esemény nemzetközi jellegét mutatja, hogy a hangosbemondón gyakran szlovákul is elhangzottak az eredmények és instrukcók, hiszen 46 szlovák versenyző is rajthoz állt. Az érdeklődők száma is meghaladta a félezret, egyes becslések szerint még többet is, hiszen volt aki csak délelőttre, volt aki csak délutánra látogatott ki.
     Láttunk szép ugrásokat, bravúros megoldásokat, igen rövid idő alatt teljesített köröket. És láttunk néhány akadályrombolást és kisebb esést is. Meg kell jegyezni, hogy ezekből kevesebb volt mint korábban, úgy tűnik profibb, felkészültebb volt a mezőny. A verseny évek óta egyik legizgalmasabb része az un. mini-maxi. Itt az nyer, aki a szabályoknak megfelelően a legmagasabb akadályt tudja legyőzni. Ebben az évben 170 centimétert ugrott az első helyezett. Ez már nemzetközi szinten is számottevő eredmény, bár új pályacsúcs nem született, hiszen itt gyakran ugrottak korábban 180 cm-t, sőt egy alkalommal a két méter volt a legnagyobb leküzdött magasság.
     Összesen 7 kategóriában hirdettek eredményt, és az első 3 helyzettet - hagyományosan a lovak kantárjára tűzött díjazást jelentő szalag mellett - kupával is díjaztak, illetve egyes kategóriákban pénzdíjazásra ment a küzdelem.
     Aki egész napra "berendezkedve" látogatott ki a festői szépségű pályára, nem maradt éhen, hiszen a rendezők megfelelő vendéglátásról is gondokodtak.
     Tudósításunk első része a délelőtti eseményeket eleveníti fel, de a tőlünk megszokott módon újabb képekkel kiegészítettük a képriportot. A délutáni összeállításunk felül, míg a délelőtt az alatt található.

A délutáni események fotói


Délelőtti események a fotók tükrében
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-