Tűzoltó gyakorlat a Spektívában

-
Április 5-én 9.55 perckor riasztás érkezett a tűzoltóságra, hogy ég a rétsági Spektíva üzemegység raktára. A tűz átterjedt az emeleti szintre is. Szerencsére valóságos tűzről szó sem volt! A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tartott gyakorlatot városunk egyik jelentős üzemében. Hírügynökségünk véletlenül a helyszínen tartózkodó munkatársa megörökítette a történteket. Ezennel tájékoztatjuk olvasóinkat a gyakorlat lebonyolításáról, és jelentőségéről.
      Mint azt Szabó János tűzoltó alezredes a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese elmondta, évente 3-4 alkalommal tartanak hasonló gyakorlatokat a megye különféle településein. Elsősorban olyan terepen, amelyen a veszélyeztetettség ténylegesen is fennáll. A gyakorlaton szerzett tapasztalatokat alaposan elemzík, és beépítik a felkészülésbe. Ezen a helyszínen például - a feltételezések szerint - az üzemcsarnok hátsó részében keletkezett a tűz, ami átterjedt az emeletre is. A - ugyancsak feltételezések szerint - hátsó raktárajtó beszorult, azt a tűzoltóknak kellett kinyitni, az épület hátsó részét kerítés veszi körül, ezt e feladatot további károkozás elkerülésével ugyancsak meg kellett oldani. Láthatók voltak a hatalmas távolságok, a tűzoltó gépjárművektől a tömlőket többször is toldani kellett. Mindezt szakszerű irányítással jól megoldották a helyszínre érkező lánglovagok.
     De nézzük csak sorjában. 9.55-kor elhangzott a riasztás. Eredetileg II-e fokozatban. 10.02-kor már a helyszínre érkeztek az első tűzoltó gépjárművek, és gyors terepszemle után elkezdték a munkát. Az "oltásban" részt vett Balassagyarmat, Vác, Gödöllő hívatásos tűzoltósága több gépjárművel, és a rétsági mellett a diósjenői és nógrádi önkéntesek. A "tűz" terjedése, és a helyi viszonyok felmérése után az oltás vezetője 10.08 perckor III-as fokozatra emelte a készültségi szintet.
     Az eseményeket a balassagyarmati egység parancsnoka irányította. Gyors határozott utasítások hangzottak el a rádión keresztül, melyet a résztvevő egységek vezetői és a "tűzvonalban" lévő lánglovagok ugyancsak hallottak és végre is hajtottak. A tűzoltók teljes felszerelésben - a bent dolgozók - légzőkészülékkel, gázmaszkban tevékenykedtek. Bizony elnéztem az amúgy kisportolt urakat, amint munkájukat jó 10-20 kilogram felszereléssel kell végezniük. (Talán egy űrhajósnak nincs ekkora málhája.) Mégis mintha semmi sem akadályozta volna őket, szereltek, jelentettek, cipelték tömlőtekercseket, az osztócsapokat, és a sugarat a tűzfészekre irányítva leküzdötték azt. Legelőször egy sugár épült ki az oltás megkezdéséhez, majd - ha jól figyeltem meg -, újabb 2-3 párhozamusan kiépített tömlők biztosították a még gyorsabb oltást, és ezt csak az egyik irányból! 
     Az üzem területén "találtak" két sérültet, akik a füst belélegzése miatt nem tudták elhagyni munkahelyüket. Őket oxigénmaszkban mentették ki, és átadták a mentőknek ellátásra. Az egységek pontosan tudták feladatukat, kinek mely irányokban mely területen kell tevékenykednie. 
     Természetesen a rétsági önkéntesek is kivették részüket az oltásból. Ők az épület északi részén az emeleti tüzet oltották. A jól szervezett közös munka eredményeként a tüzveszélyt elhárították, és a dolgozók újra elfoglalhatták helyüket a munkasztalok mellett. A tőzoltók szakszerűen összepakolták felszereléseiket, és azt a bármikori bevetésre készen helyezték el autóikban.
     Mint Fábián János, a rétsági Tűzoltóság parancsnoka elmondta, ez csupán a gyakorlat során van így, hiszen az esetek többségében a közvetlen veszély gyors elhárítása után számtalan feladata van a tűzoltóságnak. Meg kell állapítani a tűz okát, el kell hárítani egyéb veszélyhelyzeteket, és biztosítani kell, nehogy megmaradó tűzfészkekből parazsakból újra feléledjen a vörös kakas. E helyett Rétságon a szakemberek egy értekezleten elemezték a gyakorlat tapasztalatait.
     Képeink az esemény hangulatát, a munka feszültségét, majd befejeztével örömét igyekeznek visszadni. 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-