Baráti találkozó és adomány az Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél
-
A Rétsági Önkéntes Tűzoltóegyesület jó kapcsolatot tart fenn a környék egyesületeivel. Hogyan is lehetne másként, hiszen ha baj van, tenni kell, akkor csak az összefogásban, egymás kisegítésében bízhat minden bajtárs. Azt már kevesen tudják, hogy még határon túli kapcsolatokat is ápolnak. 
     A Straubing-ban működő Önkéntes Tűzoltó Egylet vezetői nem elsőször látogatnak városunkba. Már több alkalommal résztvettek az őszi tűzoltóversenyen, és nem is rossz eredménnyel végeztek. Bár a sport is fontos, a barátság ápolása nem a versenyeredményeken múlik. Ennek már számtalanszor tanújelét adták határon innen és túl az önkéntes lánglovagok.
     A Magyar Tartalékosok Szövetsége, és annak egyik prominens aktív tagjának (megyei alelnökének) Fodor Lászlónak a szervezésében ismét létrejött egy baráti találkozó, amelyen a határontúli testvérszervezet üdvözletét az ottani szövetség elnöke: Josef Schmid hozta el a rétságiaknak.
     Nem csak az üdvözletét! Mert a művelődési ház aulájában tartott bajtársi összejövetelnek volt más apropója is. A vendégek a protokoláris ajándékokon túl egészen komoly adományt adtak át a helyi önkénteseknek. Használt, de kiváló állapotú, és az önkéntes tűzoltómunkát nagymértékben segítő eszközöket hoztak. Volt ezek között mászóöv, magashő-védőruha, csizma, kabátok, nadrágok, védőruha, sisak. Sőt a mostani esemény egy későbbi adomány igéretével is zárult. Jövőre mobil szivattyút és aggregátort hoznak. A diósjenei, nógrádi és a rétsági önkéntesek is kaptak az adományból. A mostani látogatással egy időben Diósjenőre a szociális otthonba és a felsőpetényi gyerekotthonba vittek használt civil ruhát. 
     Az összejövetelen Szakál József a helyi egyesület parancsnoka adta át az önkéntesek ajándékát: porcelán korsót, tűzoltó emblémával.
     A vendégek persze nem csak egyetlen délutánra érkeztek, hanem kihasználva az itt töltött időt, ismerkedtek Nógrád megye szépségével. A háromnapos itt tartózkodás során Berkenyén szálltak meg és megcsodálták a szépen gondozott települést, élvezték az ottaniak híres vendégszeretetét. Ellátogattak a Palóc Múzeumba, résztvettek a Határőrség bemutatóján, és az időbe még Villányi Péter vadasparkjának felkeresése is belefért.
     A környék tűzoltói mindenképpen gazdagodtak. A jól használható eszközökön túl a vendégek szolidaritásával, a bajtársi összefogás élményével. Képeink az adomány átadásán készültek, illetve pár nappal később, amikor a tűzoltószertárban néhány vállalkozó lánglovag - fotoriporterünk kedvéért - fel is próbálta a hővédő ruhát és a többi felszerelést. Az alábbi képek több szerző munkáját dícsérik, amit szerkesztőségünk nevében ezúton is köszönök Vincze Sándornak, Mészáros Gábornak, és Szakál Katalinnak.
SzK-GiK 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-