Nógrádi Gábor író volt a Gyermekkönyvhét vendége

A Városi Művelődési Központ és Könyvtár mindig valami különös meglepetéssel készül az évente december elején rendezendő Gyermekkönyvhétre. Nem csak a könyveket mutatják be, nem csupán szorgalmazzák a gyermekek részére a szépirodalom olvasását, hanem igazi élménygazdag programokat is szerveznek.
     Így volt ez ebben az évben is, amikor Nógrádi Gábor írót invitálta városunkba az intézmény vezetése. Őt talán be sem kell mutatni, hiszen oly sok igényesen megírt és mégis népszerű könyvnek szerzője. Mondhatnánk, hogy gyermekkönyvnek, de ez nem lenne igaz. Kétségtelen, pontosan megtalálja a hangot a gyermek olvasók felé is, de jól ötvözve a komikus elemeket a drámai fordulatokkal, a szórakoztatva tanítás ismeretterjesztő szándékával; nyugodtan állíthatjuk, hogy alkotásai a felnőtt olvasónak is önfeledt kikapcsolódást és valóságos élményt jelentenek. Már csak azért is, mert jelentetetett meg verseskötetet, írt filmforgatókönyvet, több televíziós produkció szövegírója. Bizonyára sok filmszerető ember szivébe lopta be magát az általa írt történet, még akkor is, ha kevesen olvassák a stáblistát, és fel sem tűnt, hogy pl. Gyuszi bácsi - a "Sose halunk meg" című filmből - ugyanúgy az ő figurája, mint az "Egy Szoknya, Egy Nadrág" vagy a "Csocsó" című mozi minden szereplője.
     Mint elmondta örömmel tett eleget a felkérésnek, bár könyvtárunk már régóta próbálkozott az elfoglalt szerző meghívásával. Most Rétságon találkozott ifjabb olvasóival, a gyerekekkel. Oly sok érdeklődő volt kiváncsi a programra, hogy a könyvtár olvasóterme eleve kicsinek bizonyult, így a kiállítóterem szolgált a program helyszínéül.
     Ízes kedvességgel beszélt munkájáról, megjelent könyveiről, terveiről. Elmondta, hogy az írói munka szerinte egy megtanulható mesterség, amihez - idézve egy másik nagy gondolkodót - 1 százalék tehetség, és 99 százalék kemény munka kell, hogy beteljesedjen. Ifjú hallgatóit arra biztatta, hogy ők is próbálják fejleszteni a bennük lévő tehetséget, olvassanak sok könyvet, hiszen a betűkből, szavakból, mondatokból az olvasó képzeletében létrehozott történet személyiség és emberfejlesztő erejét semmi más nem pótolhatja. A résztvevők nagy figyelemmel, és aktív közreműködéssel, jól megfogalmazott kérdésekkel kapcsolódtak Nógrádi Gábor mondandójához.
     Természetesen nem maradhatott el a dedikálás sem. Sőt erre kétszeresen is sor került, a rendezvény elején és a végén.
     Néhány képünk az író-olvasó találkozó hangulatát eleveníti fel.

GiK
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-