Ünnepség a forradalom 50. évfordulója tiszteletére

Több év óta ápolt hagyományoknak megfelelően került sor a Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának megünneplésére. Ez alkalommal különös jubileumra került sor, hiszen kerek évfordulót, az események ötvenedik esztendejét ünnepelték szerte az országban kiemelt ünnepségekkel, rendezvényekkel, szobor és emléktábla avatásokkal, kiemelt rendezvénysorozatokkal.
     Városunkban is egész rendezvénysorozatot szentelt a művelődési központ az évforduló méltó megünneplésére, amely kezdődött a könyvtárban megrendezett vetélkedővel, könyvkiállítással, majd a művelődési központ kiállítótermében nyílt tárlat 56 megyei dokumentumaiból. A tárlat végén egy megyei szemtanút, kortársat is vendégül láttak, aki emlékeiről beszélt a jelenlévőknek. De külön műsorban emlékezett meg a Rétsági Televízió az évfordulóról, és megszóllaltatott helyi emlékezőket is. Külön lapszámmal jelent meg a Hangadó, melynek cikkei a környék eseményeit dolgozza fel és az itteni személyiségeket mutatja be. Irodalmi formában emlékezett a a Börzsönyi Helikon is az eseményekre, mert ugyancsak különszámot szentelt az évfordulónak. A rendezvénysorozat még folytatódik, hiszen 28-án a római katolikus templomban ünnepi szentmisén emléktábla avatásra kerül sor, továbbá 29-én Felsőpetényben és Rétságon lesz a Nemzeti Mindszenty Emléknap.
    A városi megemlékezés az általános iskola felső tagozatos tanulókinak zenés irodalmi összeállításával kezdődött, amelyet Bánkuti Éva és dr. Gergely Józsefné állítot színpadra. Majd Mezőfi Zoltán polgármester méltatta az esemény üzenetét, és az 50. évforduló történelmi jelenőségét. Az ünnepi gálamúsorban fellépett a Lajtorja Néptánciskola rétsági csoportja, Kozák Katalin - népdalénekes, Konczili Edit - énekes előadóművész, és Németh Roland versmondó.
     Bár az önkormányzat 19/2000 (XII.29) számú rendelete - illetve ennek későbbi módosításai - értelmében az október 23-i ünnepségen kell átadni a Város Szolgálatáért és az Év Rétsági Tanulója elismerő címeket, többen meglepetéssel vették tudomásul, hogy ez alkalommal nem került sor helyi elismerések átadására.
     Képriportunk az ünnepi eseményről tudósít.

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-