Konferencia az alternatív energiaforrásokról
_

Alternatív energiaforrások címmel rendeztek konferenciát a művelődési központban. A téma rendkívül aktuális, hiszen a hagyományos energiaforrások egyre drágulnak, és kevésbbé élünk azokkal a megoldásokkal, amelyek szinte ingyen ellátják egy ház fűtését, világítását, vagy csak igen kis folyamatos költségek jelentkeznek. 
     Elsősorban a napenergia, a szélenergia, illetve a geotermikus energia hasznosítása van már technológiailag kidolgozott lehetőség, és Magyarországon több cég foglalkozik ilyen berendezések telepítésével. Többen a különféle energiaforrások kombinált felhasznlását ajánlották. Például a nap és a szélenergia kombinált felhasználása biztosítja a napfénymentes napokon is a biztonságos működést. Arról is hallottunk, hogy ma már nagy hatékonyságú energiatárolók nyújtanak segítséget, hogy a megtermelt hasznos erő ne vesszen el a semmiben, illetve áthidalhatók legyenek a nap és szélmentes iddőszakok. Az előadók elmondása szerint ilymódon 95 %-ban biztosítható például egy családi ház összes energiaigénye, -13 C fok külső hőmérsékletig.
     Igaz, a szinte ingyenes működésért jelentősebb beruházási költségekkel kell fizetnünk, de ma már a számítások szerint ezek a befektetések 5-8 év alatt megtérülnek, és utána költségmentesen működhet a ház. A szakemberek éppen a szerkezeti építési igény miatt elsősorban új építésű, vagy nagyfelújításon áteső épületeken javasolják a rendszer bevezetését, hiszen az csővezetésekkel, szerelvények teljes kialakításával, illetve cseréjével jár a jó hatásfokú működés érdekében. A résztvevők még olyan pénzügyi megoldásra is konkrét javaslatot kaptak, amelyben különféle hitelekkel mód nyílik a jelenlegi energiaköltségeket törlesztőrészletként felhasználva, "szinte ingyen" új rendszerhez jutni.
     Az előadásokat nem túl nagy számú de szakmai szempontból tájékozott, és a kokrét kivitelezési lehetőségek iránt érdeklődő közönség tisztelte meg figyelmével. Az elhangzottak alkalmazása pedig jelentős megtakarításokat jelenthetnének közintézményeknek, településeknek, és minden energiahasználó épületüzemeltetőnek.
     A megjelenteket Dukony Zsolt köszöntötte, majd jeles előadók - akik egyben kutatók, cégvezetők, szabdalmak tulajdonosai, tehát egyértelműen a szakterület kiváló ismerői - tartottak előadást. 
dr. Göde Gábor feltatáló az energiatárolásról, Balázs József - a Blézi Kft ügyvezetője,  Boronkai Gábor gépészmérnök - az APEX Europa Kft. vezérigazgatója, Kulcsár János gépészmérnök - a Solarsun napkollektor szabadalom tulajdonosa,  Halmai istván villamosmérnök - a Holand szélgenerátorok magyarországi forgalmazás, lehetőségéről és alkalmazásának bevezetéséről, Fábián Ferenc - az alternatív banki hitel lehetőségei, az állami támogatás igénylése. 
      Képeink az rendezvényen készültek, és az alul feltüntetett linkek segítenek a téma további megismerésében, a racionális döntések kialakításában.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-