Kirándulás Pannonhalma-Győr

Pár év alatt kialakult egy lelkes kiránduló közösség, akik évente 1-2 alkalommal utat szerveznek érdekes hazai és külföldi városok, nevezets épületek, különleges tájak megismerésére. Eddig jártak Nyitrán, Kassán, Pozsonyban, Bécsben. Április 29-én kora reggel a nagyparkolóban gyülekező emberek Pannonhalmára és Győrbe készülődtek. Az autóbuszon minden hely megtelt, sőt információink szerint még szivesen csatlakoztak volna többen is a csoporthoz. Jó kedvvel és bizalommal indult az út, bár az időjárás nem alakult a legfényesebben. Rétságon még kissé ködös hűvös idő búcsúztatta a parkolóból kigördülő luxusautóbuszt. A szép remények - az időjárás tekintetében - nem válltak valóra. Minnél jobban nyugat felé gurultunk az autósztáda betonján úgy vált ködössé, esőssé az idő.
     Elsőként a Pannonhalmi Apatságot látogattuk meg. Ahogy az alábbi képek is tanúsítják, a ködbe burkolódzó ég alig engedett látni valamit a domb csúcsán máskor oly büszkén magasodó csodálatos épületből. Felkészült idegenvezetőnk segítségével ismertük meg az apátság történetét, és megtekintettük a nyilvánosság számára bemutatható épületeket, helyiségeket. Elsőként az Apátsági Tempolomot, majd a kerengőt, utána pedig a rendkívüli értékeket őrző könyvtárat. A kalauzolás végén egy időszaki kiállító teremben a bencés szerzetesek által készített régi fényképfelvételekből láthattunk tárlatot. Az alkotók között örömmel fedeztük fel környékünkhoz kötődő Szunyogh Xavér nevét is. Többen vásároltak a szerzetesrend terményeiből, amit külön kis üzletekben kíváltak az érdeklődőknek. Gyógyteával, levendulaolajjal, mások szép könyvekkel, képelapokkal őrzik a túra emlékét.
     Kora délután az Audi győri gyárát kerestük fel, ahol különleges vendéglátásban volt részünk. A rétsági fiatalember Szakál Szilárd és munkatársai kalauzoltak körbe bennünket a motorgyártó részlegen. A lenyűgöző precizitással szorgoskodó dolgozókról, a különleges gépsorokról nem készíthettünk felvételeket, csupán a gyár kölsejének egy részét mutatjuk meg e kis tudósításban. Azért néhány képen feleleveníthetjük utunkat, illetve aki nem járt ott is bepillanthat az üzem életébe, hiszen a gyár honlapjának galériájában jónéhány publikus kép mutatja be a termelést. Itt megnyitható >>>
     Ezt követően Győr régi belvárosát tekintettük meg, az Püspökvárat, a Katedrálist, illetve szabad program keretében végigsétálhattunk a sajátos hangulatú városrész múltat idéző utcácskáin.
     Élményekkel tele tértünk haza. Kár, hogy az égiek régi szokásukon nem akartak változtatni: Amikor rétságiak szerveznek utat, az időjárás kedvezőtlenül igyekszik csökkenteni örömünket.
     Képriportunk a kirándulás pillanatait eleveníti fel.

GiK
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-