Pozsonyi kirándulás

A helyi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat lehetősége szerint évente szervez tanulmányi kirándulásokat jelentős szlovák városokba, ahol mód nyílik a történelmi múlt megismerésére és a nyelv gyakorlására is. Előző évben Nyitrán jártunk, és akkori tudósításunkat azzal zártuk, hogy "eső pedig nem lehet." Nem volt. Kellemeses szeles kirándulóidő ideális volt a túrára, amelynek uticélja ezennek Pozsony volt.
     Az önkormányzat által szervezett utak igen népszerűek. Előző évben megtelt az 50 fős autóbusz, az idén még az is kevésnek bizonyult. Közel 100 résztvevő jelentkezett, ezért aztán két csoport indult. Egy buszra való kivácsi turista szombaton, a másik pedig vasárnap tette meg ugyanazt az utat. (Tudósításunk a vasárnapi túráról készült)
     Felkészült idegenvezetőnk bemutatta Pozsony történelmi városrészét és a várat. Csattogtak is a fényképezőgépek rendesen, és alig győztük csodálni a szebbnél szebb - és szépen felújított - palotákat. Délután kis idő maradt az egyéni városnézésre is. Kora este élményekkel telve indultunk vissza.
     Sajnos arról is kénytelenek vagyunk hírt adni, hogy a nagy forgatagban - minden elővigyázatoság ellenére - két utitársunkat zsebtolvajok kiraboltak. Egyikőjuk irattárcája előkerült pénze nélkül, de másik csoporttársunk iratai is eltüntek. Néhány ember szemfülességének köszönhetően "nyakoncsíptük" az egyik elkövetőt, és átadtuk a rendőrségnek, de "természetesen" az elveszett értékek már nem voltak nála.
      Ettől az incidenstől eltekintve szép élményekkel, kellemes fáradtsággal tértünk haza, és már tervezgetjük a következő uticélt. Kassát szeretnénk meglátogatni, vagy ezen az őszön, vagy a következő évben.

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-