Hőségriadó
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleménye


A következő  napokon az előrejelzések szerint fokozott egészségi kockázattal járó kánikula várható.
     A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot. Kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál.
     Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat, okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. Szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.
     Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.
     A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet. 
     Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UVB sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére.
     Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!
     A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!
     A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási/hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.

Budapest, 2006. június 20.

Dr. Bujdosó László országos tisztifőorvos
Az ÁNTSZ honlapja >>>

Tájékoztató hőségriadóval kapcsolatban

Tájékoztatom, hogy a „Fodor József” Országos Közegészségügyi Központ, Országos Környezetegészségügyi Intézete továbbra is részt vesz az Európai Unió által támogatott 3 éves kutatási programban („Az időjárás egészségügyi hatásainak vizsgálata és a káros hatások megelőzése Európában.) Ennek keretében az EU programban résztvevő magyar partnerekkel együtt (ÁNTSZ Fővárosi Intézete, az Országos Mentőszolgálat és az Országos Meteorológiai Szolgálat) folytatni kívánja az extrém időjárási helyzetek és az ezzel kapcsolatos egészségi hatások előrejelzését.
    Kísérleti jelleggel kipróbálásra került az időjárás – egészségi hatás előrejelző rendszer Budapesten.
    Legalább három napra előrejelzett magas hőmérséklet esetén szükséges a lakosság figyelmét felhívni a hőség kockázataira, a legfontosabb tünetekre és a megelőzés lehetséges módjaira. Dr. Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet helyettes igazgatója vagy a Kommunikációs Főosztály áll a média rendelkezésére.

    A területen kérem, hogy a megyei tisztifőorvosok a hőségriasztás 2. fokozatának előrejelzése esetén értesítsék:

  • Mentőszolgálat megyei szervezeteit
  • A sürgősségi betegellátási rendszert
  • A megyei kórházakat, különös tekintettel az infarktus és stroke centrumokat,
  • Városi tisztifőorvosokat
  • illetékes önkormányzatokat a szociális ellátásban részesülők fokozott gonddal történő ellátására
  • köztéri ivóvíz vételi lehetőségek időszakos biztosítása
  • háziorvosok figyelmeztetése a veszélyeztetett korcsoportú lakosság növekvő ellátási problémáira
  • koranyári időszakban felvilágosító előadások tartása (összekapcsolva a meleg és az UV sugárzás káros hatásainak megelőzésére) – különös tekintettel a pedagógusok bevonására.
A hőségriasztás fokozatai a következők:

1. Figyelmeztető jelzés belső használatra (1. fok): várhatóan legalább egy napra a halálozás napi értékeinek kb. 15%-os növekedését jelzi előre a rendszer. Ezt a kockázatot az előrejelző rendszer kb. napi 25 Co-os, vagy azt meghaladó középhőmérséklet esetén valószínűsíti.

2. Készültség jelzés – riasztás a lakosság számára (2. fok.): az előrejelzés szerint várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi 25 Co-ot (kb. 15%-os növekedés a napi halálozásban). További feltétel: legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 Co-ot, ami pedig kb. 30%-os napi halálozás növekedésnek felel meg. A 2. pontban felsorolt esetekben a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását a megnövekedett egészségi kockázatokról.

3. Riadó jelzés (3. fok): Amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 Co-ot (kb. 30%-os a napi halálozásban). Ez a kánikula helyzet megfelel a 179/1999. (XII.10.) korm. rendelet 5. §. 2. bk. a) pontjában megfogalmazott „rendkívüli időjárási helyzet”-nek, ami a hivatkozott rendeletben előírt intézkedések elrendelését indokolja.

Ezen levelemmel egyidőben az MTI számára megküldtem az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közleményét a rendkívüli időjárási helyzetben javasolt életmódról, magatartásról.

Kérem a fentiek tudomásul vételét és alkalmazását.
Budapest, 2006. június 20.
Tisztelettel:

Dr. Bujdosó László országos tisztifőorvos
Az ÁNTSZ honlapja >>>
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-