KEOP programmal az alternetív közlekedésért
-
A korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy bánki székhelyű BVKF Nonprofit Kft. a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség KEOP-2009-6.1.0/B jelű pályázati kiírásán elnyert támogatásával egy érdekes környezeti nevelési programot indított a rétsági kistérségben. A településeken rendezett jeles napokhoz kapcsolódva szervezett "Road Show-k" keretében ismerhették meg a kedves érdeklődők a projekt céljait, az együttműködés lehetőségét a programokba való bekapcsolódást. 
     Mivel a térség településeinek mindegyike egész falut megmozgató programokat szervez, és mivel ezek többéves hagyományra tekintenek vissza, igen látogatottak. Ezen eseményeken vett részt pavilonjaival a szervezet, ami egyrészt új színt jelentett a szervezők számára, másrészt alkalmanként több ezer fős látogatói körből nyújthattak hasznos információt az érdeklődők számára. A nyári évad az őszi időjárás beköszöntével gyakorlatilag véget ért, ezért egy rövid áttekintést adunk közre a projekttel kapcsolatos tapasztalatokról. 

A helyszínek 
     A korábban említettek szerint Rétság kistérség településeinek kiemelkedő rendezvényein épített pavilont a környezeti nevelési program. A részvétel mindig sikeres volt. Megjelenésével felkeltette az érdeklődést, és apró meglepetésekkel is szolgáltak az együttműködő látogatóknak. Mindezek mellett bőséggel fogytak azok a kiadványok, amelyek segítettek az alkalmi benyomás után érdeklődőknek a részletek megismerésében. Tulajdonképpen ez volt a fő cél, hiszen egy búcsúi forgatag jószerivel az érdeklődés felkeltésére alkalmas. Ehhez kaptak támpontot a látogatók, kis füzet, honlapcímek, programleírások elvitelével. A honlapok látogatottságából konkrétan mérhető, hogy a rendezvények után - és azóta folyamatosan - nő az érintett internetes médiumok látogatottsága, a letöltések száma. 
     A sorozat Diósjenőn indult, és itt is fejeződött be, két nemzetközi érdeklődésre is számot tartó fesztivállal. Közöttük a környezeti nevelési program szinte minden hétvégén jelen volt a jelentős tömegeket vonzó eseményeken. Bánkon, Nógrádsápon, Kétbodonyban, Borsosberényben, Tolmácson, Nógrádon, és nem utolsó sorban a székhelytelepülésen Rétságon.

Kétféle koncepció három alternatíva 
     A fiatalok közlekedési szokásainak formálására, az érdeklődés felkeltésére a kerékpáros vetélkedők bizonyultak a legjobb módszernek. Nem csak a résztvevőknek, hanem a drukkereknek is. Ennek során a jelentkezőknek egy akadálypályán kellett végigmenniük, ügyességüket, közlekedési biztonságukat gyakorolva és bemutatva minél kevesebb hibával. A feladatok között a KRESZ szabályainak ismeretéből is számot kellett adni egy-egy tesztlap kitöltésével. A legjobbak megnyerték az adott versenyre meghirdetett díjait, de az évad végén az összes nyertes számára rendezett döntőn talált gazdára az a kerékpár, amit a BVKF ezen vetélkedősorozat fődíjaként ajánlott fel. 
     A projekt többi eleme az autóstársadalmat, a munkahelyükre autóval közlekedőket a munkahelyük és lakhelyük között ingázókat célozta egyfajta telekocsi program meghirdetésével. A prezentációkon résztvevők egy rövid környezetvédelmi bevezető után megismerhették célkitűzéseket, és a megvalósítás lehetséges módjait. Többen itt csodálkoztak rá - mondhatni heureka élmény szerűen - hogy milyen magától értetődő a telekocsi program és az osztott autóhasználat, amelynek kidolgozott módszereit szeretné a szervezet minél többekkel megismertetni, és működőképes modellként beindítani. 
     A rendezvényeken résztvevő felnőtt látogatóktól azt is kérték, hogy töltsenek ki ezzel a témával kapcsolatban egy kérdőívet, ők hogyan ítélik meg és miként vennének részt a meghirdetett autóhasználati megoldásokban. Az igen nagyszámú kérdőív tudományos feldolgozása szakemberek bevonásával folyt, amelynek eredményképpen egy a térség közlekedési szokásait feltérképező tanulmány is elkészült. Az már most látható, hogy az adatok száma lehetővé tette érvényes és helytálló következtetések levonását, és az is, hogy az emberek többsége ha kevés fáradtság árán takarékosabban tudna közlekedni, szívesen részese lenne a javasolt megoldásoknak. Utasként és autótulajdonosként egyaránt. 

További részletek 
     A program képgalériája a kapcsolódó linkek között megtalálható. A projekt teljes körű ismertetésére jelen cikk keretében ugyan nincs mód, de javasoljuk felkeresni a www.bvkf.hu címen elérhető honlapot, ahol a célok, eszközök, a projekt leírása teljes részletességgel megtalálható. Ugyanúgy mint az eseményekkel kapcsolatos tudósítások, képtárak. Továbbá kistérségi médiapartnerünk a www.retsag.net is rendszeres tudósításokkal számolt be az akciókról, amelyek szintén megtalálhatóak az archívumokban. Bánkon a Nemzetiségi  és Gasztronomiai Fesztiválon
Rétságon a Ságok Találkozója fesztiválon
Egyik helyszínünk Diósjenőn

A kerékpáros ügyességi verseny győztese átveszi a fődíjat

Az évad indításaként egy kerékpáros túrához kapcsolódtunk
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-