Bemutatkozunk

Üdvözlet az Olvasónak!

Ma, amikor annyi fát kivágnak, amikor oly nagyok a nyomdaköltségek, amikor annyi számítógép van
már a háztartásokban, iskolákban, könyvtárakban, E-pontokon, jó ötletnek tűnik, hogy egy digitálisan
terjesztett „lappal” álljunk Ön elé. A terv az, hogy egy havonta jelentkező művészeti folyóiratot szerkesztünk, amiben elsősorban a Nógrád megyében, Rétság környékén élő alkotók kapnának teret és lehetőséget a megjelenésre, ám az országban bárhol máshol élőket sem utasítjuk el, mint ahogy más, országos terjesztésű lapok sem teszik. Mindezt az aktuális hónap végén, PDF-formátumban „tennénk az Olvasó asztalára”.
     Tudjuk, hogy a papíron tárolt értékeink veszendőek. Megismertük, hogy a digitális jel „örök”, a papír élettartamának többszöröséig kitart a különböző tárolóeszközökön. Egyre több adatunkat digitalizált formába mentjük, s szinte elképzelhetetlen, hogy mit hoz még a jövő e téren! Sok alkotás, mű csak azért nem kerül el a befogadójához, mert írójának, készítőjének nincs pénze arra, hogy
kifizesse a nyomdaköltségeket. (Hogy őszinték legyünk, nekünk sincs. Ma Magyarországnak sincs.) Mostanra emberi szintre olvadtak a hajdan milliós gépárak, elérhető az Internet a legkisebb faluban is, hát használjuk ki a lehetőségeket!
     Lapunk tartalmának kialakításához azt kértük alkotóinktól, olyan műveiket „adják” nekünk, amit máshová még nem küldtek. Így talán egyedi, értékes lapot sikerül összeállítani. Szeretnénk elkerülni azt, hogy az Interneten böngészve ugyanazt a verset, novellát, képet, tanulmányt máshol is megtalálja az Olvasó. Lapszámainknak helyet a www.retsag.hu oldal ad, ahonnan szabadon letölthetőek.
Állandó rovataink lesznek, így tervezzük, a versek, novellák mellett tanulmányok, esszék, kritikák, helytörténeti írások, fényképek, rajzok, grafikák, könyvismertetők kapnak majd helyet. Friss híreket is beszerkesztünk Rétság, a megye, az ország irodalmi, művészeti életéből. Minden hónapban bemutatunk egy-egy tehetséges alkotót a különböző művészeti ágak művelői közül. Szorosra fűzzük kapcsolatunkat a helyi és környéki Körökkel, alkotókkal, mert a legfontosabb célja lapunknak az élhető és élvezhető „otthon”, „Haza” megteremtése.
     Ha az első hónapokban formai kísérleteket lát és tapasztal lapunk külalakjának kialakításában, kérjük, legyen türelmes velünk. Biztos vagyok abban, hogy egy-két szám elkészítése után már barátságos, olvasható, érdekes lapot tudunk Önhöz eljuttatni.
     Figyelmét megköszönve tisztelettel üdvözlöm első olvasóink között. Kellemes, tartalmas időtöltést kíván Önnek a lap alapítója, szerkesztője,

Karaffa Gyula 
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-