HANGADÓ
2007. JÚLIUS 

Szávai Attila könyvbemutatója
-
Az Ünnepi Könyvhét két jeles alkalommal is büszkélkedhetett Rétság városában. Az előző lapszámunkban adtunk hírt Karaffa Gyula könyvbemutatójáról, s most a sort egy másik Spangár-díjas szerzőnk Szávai Attila könyvpremierjéhez gratulálhattunk. 
     A tehetséges ifjú rétsági szerző számos alkalommal jelent meg írásaival a Hangadó, a Rétsági Évkönyv és a Spangár antológia nyomtatott és elektronikus változatában, önálló kötetre való írása kiadására azonban most vállalkozott első ízben a kiadó Magyar a magyarért Alapítvány.
     A könyv különlegessége, hogy annak illusztrációi révén is egy fiatal festő, Valkó Gyula mutatkozott be. A könyvünnepen rétsági előadók – Pekáryné Mindszenty Csilla,  Szájbely Zsolt, Tinnyei Brigitta és Varga Nándorné - adtak elő részleteket a szerző írásaiból.
     A kötet ajánló sorait Brády Zoltán, a KAPU folyóirat főszerkesztője írta.
     "Azt tartja az irodalmi fáma, hogy színvonalas prózát csak harmincon felüli tehetség tud kikölteni. Szávai Attila még nincs harmincéves, és prózakötettel jelentkezik.
Egyáltalán milyen műfajban leledzenek e prózai sorok? Tárcák? Novellácskák? Líracsomagocskák? Nehéz eldönteni, még vén fejjel is. Inkább arra gondolok, hogy a mai kor mai műfaját tartják a kezükben. Nem a négykötetes Háború és békét. Kinek van manapság ideje vaskos, de nagyon jó könyveket olvasni? Ezek itt rövid, tömör életképek, történetek, felvillanó jellemek. Villamoson, váróteremben gyorsan be lehet kapni egy-egy kis prózatablettát, és az bennünk feloldódva irodalmi élményt fakaszt; líra ötvöződik érzéseinkben.
     Hát… Ezért is érdemes elolvasni Szávai Attila könyvecskéjét. Biztosan nem dobja el, odateszi majd a többi jó könyv mellé!”
     Mit tehetünk ehhez hozzá? Azt, hogy további aktív munkálkodásra biztatjuk a szerzőt, hogy a további köteteit is a többi jó Szávai könyvek mellé rakhassuk majd a könyvespolcra.
V.J.
www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-