HANGADÓ
2007. JÚNIUS 

Rauscher Gyuláné kitüntetése


Az ünnepi Könyvhát megyei rendezvényei sorában került sor Salgótarjánban a Balassi-díj átadására. Örömünkre szolgál, hogy a sok jelölt közül egy munkatársunkat találta a kuratórium arra méltónak, hogy beválasszák a három díjazott közé.  Annál is inkább, hiszen Rauscher Gyuláné egészen nyugdíjazásáig aktívan részt vett a Hangadó és a Rétsági Televízió munkálataiban. Az alábbiakban a díjátadás méltató szövegét közöljük.
     "Kulcsfontosságú a könyvtáros személye, személyisége bármely intézményben. Különösen elmondhatjuk ezt, ha egy olyan „emberi léptékű” településről van szó, mint például Rétság, ahol szinte minden lakó mindenkit ismer.
     Rauscher Gyuláné (Kovács Margit) nem mindig könyvtárosként dolgozott. Balassagyarmaton érettségizett, a Balassi Bálint Gimnáziumban, majd Salgótarjánban az Egészségügyi Szakközépiskolában csecsemő- és gyermekgondozói szakképesítést szerzett. A másokért elkötelezettség, segítő foglalkozás gyakorlása már ekkor motiválta őt: bölcsödében kezdett dolgozni. Nagyorosziban, majd Romhányban; ez utóbbi helyen intézményvezetői feladatokat is ellátott. 1981-ben „pályát módosított”: a rétsági Nagyközségi-Járási Könyvtár kölcsönző könyvtárosa lett. Szükségét érezte, hogy új munkaterületen is megfelelő szakképzettséggel rendelkezzen, ezért 1983-ban középfokú könyvtárosi vizsgát tett. Kiváló munkavégzését minősíti, hogy 1984-ben „Miniszteri dicséret”-ben részesült. Egy évvel később változott, bővült feladatköre: ekkortól végez feldolgozó könyvtárosi tevékenységet. Ebbéli minőségben szerkesztette meg a rétsági városi könyvtár katalógusát, s gondozza azóta is folyamatosan. Jelentős szerepe volt a rétsági városi könyvtár helyismereti gyűjteményrészének kialakításában és katalogizálásában. Ebbéli munkája során szoros együttműködést alakított ki a Balassi Bálint Megyei Könyvtár helyismereti különgyűjteményének munkatársaival. Az általa szerkesztett zenei katalógus megyei szinten is úttörő munkának számított. Rendkívüli problémamegoldó képessége, munkabírása teszi őt méltán népszerűvé mind az olvasók, mind kollégái körében.
     Jellemző, hogy a Balassi Bálint Megyei Könyvtár dolgozóinak véleményét kérdezve mindazok, akik ismerik őt, egyetértően reagáltak nevének hallatán. („Margó még nem kapott Balassi-díjat?!”, „Örülök a jelölésének, igazán megérdemelné”, „a rétsági könyvtár az élete” – s ehhez hasonló megnyilvánulásokat hallhattunk.) 1989-ben ismét képezte magát: az OSZK „Könyvek formai feltárása – katalogizálása” című tanfolyamát végezte el, 1990-ben a Balassi Bálint Megyei Könyvtár által szervezett könyvtáros-asszisztensi tanfolyamon ért el jeles eredményt. 1999-ben számítógépes tanfolyamot végzett. Igazi közösségi ember, mind a helyi városi lap – a Hangadó szerkesztőségének tagjaként, mind a rétsági Városi Televízió számíthat precíz, megbízható munkájára.
     Rauscher Gyuláné a Rétsági Városi Központ és Könyvtár kiemelkedő szakmai munkájának részeseként, egyben önálló, alkotó könyvtárosként részesült Balassi Bálint-díjban.
     Gratulálunk!

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-