HANGADÓ
2007. ÁPRILIS 

Oktatási fórum Nyugat-Nógrádban


Az iskolai oktatás kérdése mindig is napirenden szerepelt, hiszen a társadalmi legszélesebb rétegeit közvetlenül érinti helyzetének változása. Napjaink kényszerű iskolabezárásai, az intézményi összevonások, az egymást követő oktatási szakmai reformok előtérbe helyezik, ráirányítják a figyelmet.
      Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára volt a meghívott vendége annak az oktatási fórumnak, melyen Lombos István országgyűlési képviselője meghívására vettek részt Nyugat-Nógrád pedagógustársadalmának képviselői, s a települési önkormányzatok vezetői.
      Az előadó, a vitaindítójában az oktatási reform szükségességéről szólt, kiemelve, hogy megváltozott az a világ, amely körülveszi a gyermekeket. Teljesen más hatások érik ma őket, mint húsz évvel ezelőtt. Ez a tény önmagában igazolja, hogy az oktatásnak is változnia kell. A másik tény, hogy a gyermekek nagyon különböző háttérből érkeznek az iskolába, s ezt a kérdést is a lehető legjobban kell kezelniük a pedagógusoknak. Talán e két ok is hozzájárul ahhoz, hogy ma túl sok gyermek veszik el, értve alatta azt a helyzetet, hogy minden negyedik gyermek úgy kerül ki a közoktatásból, hogy nincs igazán esélye ahhoz, hogy elhelyezkedjen, s eligazodjon az életben való induláshoz.
      Ma a csodák, a csodavárás világát éljük. Az oktatásban azonban nem lehet csodaszereket alkalmazni. Abban reménykedhetünk csupán, hogy a politikai csatározások helyett a szakmaiság kerül fölénybe az oktatás és oktatásigazgatás minden szintjén.
      A jövőre nézve az államtitkár kiemelte, hogy az az igazán izgalmas kérdés, hogy a 2008-2009-ben megnyíló lehetőségekkel miként tudunk majd élni. Az európai uniós források azonban nem támogatják a meglévő – gyakorta elavult - helyzet fenntartását, hanem célzottan a fejlesztést, az előbbre lépést helyezik előtérbe. Akkor várható például egy intézményi felújítás támogatása, ha ahhoz pedagógia szakmai fejlesztés, az esélyegyenlőségre való törekvés társul. Vállalnunk kell, hogy a különleges eredmények elérői külön elismerésben részesülnek. A megfogalmazott oktatási reform egy kiindulási helyzetnek tekinti a jelen állapotot, amelyről egy magasabb szintű oktatási színvonalat lehet elérni.
      A fórumon, a szakmai párbeszéd során számos kérdés vetődött fel. Szó esett a kisiskolák fenntartási nehézségeiről, a józan határok közé szorítandó gyermekekért folyó harcról, a képességfejlesztő módszerek szükségességéről, valamint az oktatás és gazdaságfejlesztés összhangjának szükségességéről. 

www.retsag.net
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-