HANGADÓ
2006. AUGUSZTUS 

Honismereti sorok
1956 – az első napok rétsági eseményei

október 23:
  • A fővárosi események hatására a járási rendőrkapitányságon fokozott szolgálatot ren-deltek el.
október 24:
  • A hajnali órákban a HM: riadóztatta a településen állomásozó Páncélos Tiszthelyettes Kiképző Ezredet. Megerősítették a járási pártbizottság, a járási tanács és a postahivatal épületeit.
október 25:
  • A község déli területére kihelyezett páncélos biztosító őrs elfogott egy 60 fős, munkásokból és egyetemistákból álló csoportot, akik röpcédulát akartak vinni Salgótarjánba.
  • HM: parancsra a laktanyában elrendelték a címer nélküli zászlók hímzését és a sapkajelvények kicserélését nemzetiszínű szalaggal.
október 26:
  • A fővárosi események hírére a járási tanácson több bizottság alakult a rend fenntartá-sára.
október 27:
  • A páncélos laktanyába érkezett Bán alezredes és a váci járási párttitkár vezetésével az a küldöttség, amely a váci tüzérlaktanya megerősítéséhez kért segítséget.

  • A Balassagyarmaton megalakult járási-városi forradalmi tanács képviselő látogatásának hatására alakult meg Lánszki Pál járási tanácselnök vezetésével a helyi forradalmi bizottság. A testület tulajdonképpen a régi vb kibővítése volt a tanács, a fegyveres erők és a tömegszervezetek addigi vezetőivel.
október 28-29: .
  • Garami Lajos alezredes, laktanyaparancsnok, Biczó József hadnagy vezetésével egy harckocsizó szakaszt küldött a váci tüzérlaktanya biztosítására.
  • 29-én hajnalban, a laktanyában megjelenő rétsági tömegszervezetek képviselőinek és a Lánszki-féle tanács együttes ülésén, a HNF rádión keresztül kiadott felhívására, Gara-mi Lajos irányításával megválasztották a demokratizálódott járási ideiglenes forradal-mi nemzeti tanácsot. Elnöke dr. Lukáts Iván orvos, a Népfront járási elnöke, elnökhe-lyettesei dr. Haniszkó Kálmán, Kovács Ferenc földműves, dr. László Tibor orvosfőhad-nagy, titkárai Bo1csó Pál és Sztrányai Miklós lettek.

  • A közigazgatási feladatok ellátása érdekében az alábbi bizottságokat alakították ki: Közigazgatás: Bo1csó Pál, Bubenka László, Fábián Sándor, Gotyár Gyula, dr. Haniszkó Kálmán, Mácsik Ferenc, Paróczi Jenő, Polónyi Károly, Sípos Győri József, Sztrányai Miklós. Egészségügy: Kapuszta Károly, dr. László Tibor, dr. Lukáts Iván. Oktatás: Békésy Szilárd, Katona László, Kollár János. Vida János. Közellátás: Bán Gyula, Gal-bács József, Kemencei Károly, Viktor János, Zemény József. Allategészségügy: Buben-ka János, Dési Albert, ifj. Fábri Mihály, Molnár János. Mezőgazdaság: Bánszky György, Cserni János, Horváth Demeter, Székely Ferenc. A nemzetőrség tagja volt Ga-rami Lajos alezredes, Kovács András, Kucsa András, Malics Géza r. százados, Megye-ri Ferenc és Szikora András.
    "Magyar Hazafiak" című kiáltványban értesítették a járás községeit a forradalmi testület megalakulásáról, és a közigazgatás átvételérő1. Azonosultak Nagy Imre október 28-i kormányprogramjával és követelték a szovjet csapatok kivonulását, a demokrati-kus választások megtartását, az ÁVH megszüntetését. Felhívásukban felszólították a településeket, hogy alakítsák meg a helyi forradalmi szerveket.
    A nap további részében kiáltványukat eljuttatták a járás községeibe, este pedig a járási vezetők értekezletén elemezték a községekben lezajlott eseményeket. Az összejövetel során választották meg a megyei nemzeti bizottság október 30-ai, alakuló ülésének já-rási képviselőit, dr. Haniszkó Kálmánt, Horváth Demetert és dr. Lukáts Ivánt.
  • A nap folyamán a BM megyei főosztálya az ÁVH-s személyzet leszerelésére utasította Honti József államvédelmis főhadnagyot, a járási rendőrkapitányság vezetőjét.
október 30:
  • Felsőbb katonai utasításra alakult meg a páncélos alakulat forradalmi katonai tanácsa, melynek elnökévé Pálinkás Antal őrnagyot, helyettesévé Stifft Róbert főhadnagyot vá-lasztották. Tagok lettek még: V. Kiss Gyula főhadnagy, Bazsek József hadnagy, Ozs-váth Pál és Végeli András törzsőrmesterek, Szekszárdi őrmester, Czakó és Szlukovényi tizedesek és egy Muzs nevű honvéd.
  • Az esti órákban Felsőpetény községből telefonon értesítették a laktanyát, hogy a Mindszenty József hercegprímás őrzés évei megbízott ÁVH-s egység "megválasztotta" saját forradalmi tanácsát és jegyzőkönyvileg befejezettnek nyilvánította a bíboros őr-zését. A hír hallatára Garami Lajos laktanyaparancsnok a HM-től kért további utasí-tást, de mivel az nem jelentkezett, a miniszterelnöki titkárságnál próbálkozott. Innen azt az utasítást kapta, hogy a főpapot szállítsák be a rétsági laktanyába és másnap majd a fővárosból érte küldenek. Garami a feladatra önkénteseket kért. Az útra Stifft Róbert, Tóth József, Vajtai Gyula főhadnagyok, és Galajda Béla hadnagy jelentkezett. Ők vol-tak tehát a bíboros "kiszabadítói". A köztudatban elterjedt hírrel szemben Pálinkás Antal őrnagy nem vett részt az eseményben.

  • A bíboros az esti órákban érkezett meg a rétsági parókiára, ahol már várta őt a járási forradalmi tanács küldöttsége és az összesereglett lakosság. Mindszenty rövid beszédet mondott, majd a katonai laktanyába ment, ahol az éjszakát töltötte.
október 31:
  • A kormány utasítására a főpapot a reggeli órákban katonai kísérettel Budapestre szál-lították.
  • Az iskolában megalakult az iskolai munkástanács. Elnöke Farkas Pál, tagjai Chikán Pálné és Haniszkó Kálmánné lettek.
  • A nap folyamán a laktanyába érkezett a megyei nemzeti bizottság háromtagú küldöttsége, akik kérték Salgótarján fegyveres biztosítását.
  • A megyeszékhely biztosítására kirendelt szakasz Deli József főhadnagy vezetésével elutazott Salgótarjánba.
november 2:
  • Felvetődött a nemzetőrzászlóalj szervezésének kérdése. Ennek oka az volt, hogy a kü-lönféle civil szervezetek a katonaságtól kértek fegyvereket, amit alig lehetett teljesíteni. A csoport megalakításának kezdeményezője a laktanya forradalmi katonai tanácsának elnöke, Pálinkás Antal őrnagy volt. Megbeszélést folytatott a járási forradalmi nemzeti tanáccsal és másnapra több tartalékos tiszt behívását rendelték el.
november 3:
  • A járási tanács nagytermében mintegy 30 tartalékos tiszt jelent meg. Az ülést dr. Lukáts Iván nyitotta meg, majd Pálinkás vázolta fel a zászlóalj szervezési felépítését, mely két, egyenként három szakaszra osztott századból állt volna.

  • Az alábbi felhívást tették közzé a járás területén:
    Magyarok! Hazafiak!
    Szent hazánk földjén még itt tapos a Rákosi-rendszert támogató orosz csizma. Mi nem akarunk további vérontást, de nem tűrjük, hogy esetleg támadásuk készületlen érjen. Éppen ezért fölszólítunk, hogy jelentkezz nemzetőr zászlóaljba, hogy szükség esetén fegyverrel a kézben védjük ifjúságunk által kiharcolt szabadságunkat.
    Jelentkezés Rétságon a laktanyában 1956. november 5-e reggel 9 óráig.
    Rétság 1956. november3-án
Pálinkás Antal őrnagy s.k. katonai tanács elnöke 
Dr. Lukács István s.k. járási forradalmi elnök
          A tényleges meg-szerveződésre azonban a másnapi szovjet invázió miatt nem kerülhetett sor.
november 4:
  • Nagy Imre hajnali rádiófelhívása után a páncélos alakulat védelmi állásokat foglalt el a váci- diósjenői útkereszteződésnél, illetve Nőtincs község térségében. Azonban a tele-pülés határában megjelenő szovjet tankok előtt - kerülve a véráldozatot - letették a fegyvert.
Forrás: 1956 Nógrád megyei kronológiája és személyi adattára, 
Salgótarján, 1996., Szerkesztette: Á. Varga László
A Hangadó 56-os különszáma több, a témával foglalkozó írást közöl >>>
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-