HANGADÓ
2006. JÚNIUS 

Az összefogás lehetősége: Kistérség

Az előző évben új fogalommal ismerkedtek a települések életét irányító vezetők, önkormányzati képviselők. De egyre többször találkozik a lakosság is ezzel az új fogalommal, szervezettel és tevékenységi formával. Ezért kértük a munkaszervezet vezetőjét, mutassa be feladataikat, lehetőségeiket.

1./ Rétság Kistérség Többcélú Társulásának helye és szerepe az önkormányzatok tevékenységében
1./ Mi is az a kistérség? Területfejlesztési, statisztikai – tervezési egység, amely Nógrád megyében és a Rétsági térségben teljes egészsében lefedi a korábbi járások településeit. Egyben alapja a közigazgatás területi feladatainak ellátásához szükséges illetékességi területek megállapításának is. Ma Magyarországon 168 kistérségre, 19 megyére, 7 Régióra épül a területfejlesztés intézményrendszere.
     A kistérség tehát elsősorban a területi, földrajzi behatárolást jelent. Területét a hozzá sorolt települések területe és azok közigazgatási hatása szabja meg. Fontos kritérium, hogy egy település-közigazgatási területe- csak egy kistérségbe tartozhat.
2./ Rétság Kistérség Többcélú Társulása – 25 önkormányzat önkéntes és szabad elhatározásából – 2005. január 27-i ülésén jött létre, ahol a 2004. évi CVII. tv-ből eredő együttműködés szabályait, lehetőségeit közös Megállapodásban rögzítették, abból a célból, hogy:

  • a társulás keretében történő együttműködéssel a kistérség lakói az önkormányzati közszolgáltatásokhoz minél teljesebb körben jussanak hozzá
  • forrásaik gazdagításával, célszerű és optimális felhasználásával biztosítsák a mind magasabb szintű ellátást és szolgáltatást
  • Meghatározó funkciói az önkormányzati közszolgáltatási szerepkörhöz, területfejlesztéshez és magasabb szaktudást igénylő államigazgatási feladatokhoz és hatáskörökhöz kapcsolhatók. Ösztönző támogatásokat nyújtani az együttműködésben vállalt önkormányzati feladatok közös ellátásához.
Gyakorlatilag önálló önkormányzati szervezetként látja el azokat a kötelező és szabadon választott feladatokat, melyeket az egyes önkormányzatok önállóan vagy gazdaságosan nem képesek ellátni.
Gazdálkodására a költségvetési szervek működésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A Társulás szakmai feladatait önálló – jogi személyiségű – munkaszervezete látja el.

3./ A Társulási Tanács konkrét ágazati feladatai jelenleg az alábbi területekre terjednek ki:
3.1 Területfejlesztés és turisztika,
3.2 Településfejlesztési és területrendezési,
3.3 Gyermekjóléti alapszolgáltatás,
3.4 Oktatás és nevelés, valamint a társult önkormányzatok és
3.5 Intézményei pénzügyi-gazdasági belsőellenőrzése.
A továbbfejlesztés lehetőségei kínálkoznak:

  • a természet- és környezetvédelmi,
  • a közlekedés és vízgazdálkodási,
  • az egészségügyi és szociális,
  • a katasztrófavédelmi,
  • állat- és növény egészségügyi, valamint
  • a közművelődési és kulturális feladatok területén.
4./ A Társulás Tanács szervei – tisztségviselői:
  • A Társulási Tanács a Társulás döntést hozó, vezető szerve. Gyakorolja a megállapodásban meghatározott feladat- és hatásköröket. Tagjait a társult önkormányzatok mindenkori polgármesterei alkotják. Elnökének a kellő tapasztalattal, szakmai felkészültséggel és vezetői gyakorlattal rendelkező Nagyoroszi Község polgármesterét, Hornyák Endrét választották (2002.XII. hónapban). Szintén akkor helyettesnek Diósjenő polgármesterét Lénárt Jánost, aki – egészségi és túlterhetségi okok miatt – 2006. március 13-i Tanácsülésén lemondott tisztségéről.
  • A Társulási Tanács szakmai véleményező, előkészítő és javaslattevő, valamint a döntések végrehajtását segítő szerve: a Jegyzői Kollégium. A Társulás önkormányzatainak jegyzői és körjegyzői a tagjai. Munkáját Rétság Város jegyzője – Kapecska Ferencné – irányítja, aki egyben a Kollégium elnöke. 
  • A Társulás tagjai sorából 3 fős Pénzügyi Bizottságot hozott létre, elnökének Pintér Bertalant a nógrádsápi polgármestert választotta.
  • A Társulási Tanács a Megállapodásban rögzített közszolgáltatási és területfejlesztési feladatok ellátására egy szakmai munkaszervezetet hozott létre. Önálló gazdálkodási jogkörrel rendelkező, a Tanács gazdálkodásának végrehajtó szerve. Vezetőjének 2005. június 1-től Gresina Istvánt nevezte ki. Főbb feladatait a Társulási Tanács határozza meg, így:
  • a Tanács döntéseinek előkészítése, előterjesztések, határozati javaslatok elkészítése, a döntések végrehajtása,
  • a Tanács és szervei (Pénzügyi és eseti bizottságok stb.) működésével kapcsolatos ügyviteli feladatok ellátása,
  • A kistérség – közép és hosszútávú fejlesztési programjai, projektjeivel kapcsolatos – gazdasági és társadalmi szervek – javaslatai, észrevételei összegzése, hasznosítása.
  • folyamatosan kapcsolatot tart a megyei és az Észak- MO-i fejlesztési tanáccsal és munkaszervezeteivel, a térség közigazgatási szervezeteivel, intézményekkel a fejlesztési szükségletek és a bevonható helyi és külső források feltárása, mobilizálhatósága érdekében, 
  • részt vehet a kistérség területének összehangolt fejlesztésében (különösen: a fejlesztési tervek, programok egyeztetésében, vállalhatja a kistérségi közszolgáltatások biztosítását, fejlesztését és szervezését.
5./ Miért jó és mik az előnyei a kistérségi Többcélú Társulásnak, az abban való részvételeknek?
  • az önkéntes társulás nem érinti az alapvető feladatok ellátási felelősségét és kötelezettségét annak ellenére, hogy szervezési, irányítási feladatok átruházásra kerülnek,
  • törvényi erővel nem lehet kényszeríteni az önkormányzatokat közös feladat ellátásra, azonban a tényleges anyagi helyzetre alapozott (lakosság csökkenő és elszegényedő települések) ösztönző pénzügyi rendszerrel még irányt lehet változtatni az elszegényedés helyett az összefogással megalapozható hatékonyabb gazdasági körülmények felé. Ez a pénzügyi helyzet és a települések csökkenő lélekszáma teremthet olyan gazdasági helyzetet, amely a kötelező feladatellátással párosulva már nem csak ösztönöz, hanem szinte kényszerít a társulásra, a közös feladatellátásra.
  • az önkormányzatoknak – élén a polgármesterrel – úgy kell a település érdekét képviselni, érvényesíteni, hogy munkájukban egyszerre, egyidőben szerezzenek érvényt:
    • a szakszerűségnek, a törvényességnek, a demokratikus követelményeknek és gazdaságosságnak, 
    • a hatékonysági elemeknek,
    • a képviselő-testületeknek gazdasági felelőssége van ezen döntések megalapozottságának alátámasztása, a gazdaságosság és hatékonyság megítélésében. Ezek a fogalmak egyre jobban előtérbe kerülnek az államháztartási – ezen belül az önkormányzati – gazdálkodásban is. 
Nagyon fontos követelmény, hogy a Polgármesterek aktívan és eredményesen vegyenek részt a Társulás munkájában, majd arról rendszeresen számoljanak be saját önkormányzati képviselő-testületüknek. 
  • az előző előnyökön túl a Többcélú Kistérségi Társulások támogatást igényelhetnek a közszolgáltatások magasabb színvonalon történő hatékonyabb ellátására, vagyis a központi költségvetési forrásból pályázati úton többlettámogatásra jogosultak. 
A Társulás 2005. évi összes költségvetési kiadása 86 millió forintot tett ki, melynek 81 %-a, azaz 69,3 millió forint a térség önkormányzatai “Működési célú” többlettámogatására került felhasználásra. 
Elsősorban az alábbi jogcímeken:
  • bejáró gyermekek, tanulók ellátásához 32 MFt
  • tagintézményben tanulók ellátásához 3 MFt
  • pedagógiai szakszolgálat ellátásához 5 MFt
  • gyermekjólési alapellátásokra 3 MFt
  • belső ellenőrzési feladatokra 4 MFt
  • közszolgáltatási feladatokra 22 MFt 
6./ Összegzésképpen megállapítható, hogy a kistérségek döntő többsége felismerte a közös feladatellátás előnyeit, jó megoldásnak tartják az együttműködési társulásokat, melynek kulcsszerepe van az önkormányzati rendszer megújításában. Mindezek mellett azonban a többcélú kistérségi társulások megalakulásában a legfontosabb szerepet a pénzügyi ösztönzőrendszer jelentette. Különösen a forráshiánnyal küszködő, alacsony és csökkenő lélekszámú településeknél értékelték pozitívan az új típusú együttműködés lehetőségét. Egyben elfogadták a szakmai feltételek teljesítésének szükségességét is, hiszen a magasabb színvonalú szolgáltatások az állampolgárok életminőségét javítják. 
     Szakmai véleményünk szerint a jövőre nézve megkerülhetetlen a többcélú társulások szerepvállalásának erősítése (hatáskörök, jogosítványok, feladatok, források stb. tekintetében), tevékenységében a tervezés, a közös jövőkép felállítása, amely az adottságok számbavételén és a fejlesztés irányainak kijelölésén alapul, figyelembe véve az ésszerű munkamegosztást. 
     Olyan stratégiát kell kialakítani, amely a kistérség egészének komplex fejlődését biztosítja ( közszolgáltatások, terület- és gazdaságfejlesztés stb.), optimalizálja az intézményi kapacitást, de minden település számára kedvező lehetőséget kínál. Ez lehetővé teszi, hogy a kistérségi feladatellátás forrásait a leghatékonyabban lehessen felhasználni és hosszú távú, egyenletes fejlődést lehessen biztosítani.
     Rétság, 2006. május 25.
Gresina István 
munkaszervezet vezető
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-