HANGADÓ
2005. NOVEMBER 

Művészeti díjat nyert el Adorján Attila

Nem mindennapi dolog, hogy egy kimondottan nem művészettel foglalkozó cég, egy díj kiírásával foglalkozik. A STRABAG cég nevének láttán a legtöbb ember arra számít, hogy egy építőipari vállalkozásról van szó. Nem is téved, hiszen A STRABAG, a BAUHOLDING STRABAG SE és a kölni STRABAG AG fő márkája az építőipar minden területén jelen van, és nagy, jelentős európai építőipari vállalatként az egész világon aktív. A konszern mint vezető építőipari szolgáltató Közép- és Kelet-Európában több, mint 500 helyszínen több, mint 33 ezer főt foglalkoztat, építőipari szolgáltatásainak értéke közel 6 milliárd euró.
     Azt már kevesebben tudják, hogy a cég a művészetek mecénásaként is jelentős hírnevet szerzett magának.
     A kilencedik alkalommal megszervezett STRABAG Festészeti Pályázat továbbra is a kortárs magyar festészet tehetséges fiatal képviselőinek egyik legmagasabb színvonalú fóruma maradt. Ezúttal a döntés az előző évekkel összehasonlítva nehezebb volt, mivel nagyon sok díjazásra érdemes alkotás közül kellett válogatni. A pályázatra ez alkalommal 62 fiatal alkotó jelentkezett 182 képpel. A képzőművészeti fórum színvonalát jelzi, hogy a zsűriben találjuk a mai magyar alkotógárda olyan jeles képviselőit, mint Dr. Hegyi Lóránd, Jerger Krisztina, Kovalovszky Márta, Néray Katalin és Dr. Petrányi Zsolt. 
     Örömünkre szolgál, hogy a díjazottak, az alkotói támogatást elényerő négy művész közt ott találjuk a rétsági Adorján Attilát, kinek a Menü I-II-II. címet viselő festményeit a rendkívül reprezentatív katalógus is bemutatja. Adorján Attila hiperrealista festményei művészettörténeti referenciákra, az érett barokk csendéletfestészetére utalnak. Képei az európai festészet egyik nagy vonulatának személyes újraértelmezését nyújtják. A díjnyertes képekből álló kiállítás megtekinthető Budapesten, a művészetek Palotájában található Ludwig Múzeumban.
     A STRABAG Festészeti Díj közel egy évtizedes története bizonyította a kezdeményezés jogosságát: megmozgatta a hazai művészeti közvéleményt és a fiatal festőnemzedék figyelmét ráirányította a műfaj permanens megújulására. A díjazott művek rendszeres bemutatása a budapesti Ludwig Múzeumban a nagyközönség számára is lehetővé tette a kortárs magyar festészet új törekvéseinek megismerését.
     A következetes szakmai szelekció számos eddig kevéssé ismert tehetséget indított el a pályán, akik további alkotói tevékenységükkel igazolták a zsűri választását. A 2005. évi STRABAG Festészeti Díj nyertesei sokoldalúan reprezentálják, ékesen bizonyítják a kortárs magyar festészet sokszínűségét, kvalitását.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-