HANGADÓ
2005. AUGUSZTUS ..

Tizenegyedszer: lovas verseny Pusztaszántó

Ha valaki ismeri Nógrád Megye lovas sportját, akkor nem hagyhatja figyelmen kívül Pusztaszántót, ami a megyei lovas élet jelentős bázisává nőtte ki magát.
    Hesz Mihállyal beszélgettünk, aki a Nógrád Megyei Lovassport Szövetség és a Palóc Lovasok Baráti Körének is elnöke.
    - Tulajdonképpen mit takar ez a két szervezet?
    - A Palóc Lovasok Baráti Köre a régebbi keletű. Nógrád megyében a lovasélet teljesen a nullponton volt, s 1968-ban három barátommal úgy döntöttünk, hogy megalapítjuk ezt a kört.
Ez akkor komoly ellenzéki csoportosulásnak minősült, mert abban az időben még javában építeni akartuk a szocializmust. Minden szerveződésünket aggódva figyelték, pedig mi csak a lovas sportot szerettük volna életre kelteni.
     Ennek következményeképpen kialakult egy olyan lovas-csoport, akik később már sportlovakat is tartottak. Kilenc egyesület keretében folyik ma Nógrád Megyében sport képzés- és versenyeztetés. Ezek a csoportosulások alkották meg a Nógrád Megyei Lovassport Szövetséget.
     A Palóc Lovasok Baráti Köre még most is él, minden hónap második csütörtökjén találkozunk, megbeszéljük a lovakkal, lovaglással kapcsolatos gondokat, problémákat és próbálunk információkat gyűjteni.
     - Minden augusztus első vasárnapján egy jeles verseny kerül megrendezésre itt, Pusztaszántón. Erről tudhatnánk bővebbet?
     - Tíz éve rendezzük meg ezeket a versenyeket, az idei lesz a tizenegyedik. Az internetes adatok alapján az idén minden eddiginél több versenyző fog jelentkezni. Nem kívánjuk korlátozni az indulók számát, a verseny délelőtt tíztől kifulladásig tart majd. A közönséget ismét sok szeretettel várjuk, pokróccal jót lehet majd kempingezni a szabadban. Lesz tombola, kisorsolunk majd egy kiscsikót - tehát kellemes szórakozást ígér ez a nap.
     - Lehet e számítani külföldi versenyzőkre?
     - Örömmel mondhatom, hogy már külföldről is olyan nagy az érdeklődés a verseny iránt, hogy gondban vagyunk az elszállásolással, elhelyezéssel.
     - Gratulálunk Hesz Mihálynak és csapatának ezekhez a jeles eredményekhez, sok sikert kívánunk a 11. Penny Kupa lebonyolításához.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-