HANGADÓ
2005. AUGUSZTUS ..

Önkéntes lánglovagok
Rétság

A közelmúltban Tolmácson a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kezdeményezésére a Nógrádi Erdőkémia Kft. területén 3-as kiemelt nagyságrendű gyakorlat végrehajtására került sor. Fábián János tűzoltóőrnagyot Rétság város tűzoltóparancsnokát kérdeztük a gyakorlat céljáról.
     A gyakorlaton részt vettek a hivatásos tűzoltóegységek – balassagyarmati, váci, illetve a gödöllői egység –, valamint a rétsági önkéntes tűzoltó-egyesület tagjai és a létesítmény-tűzoltóság tagjai. A gyakorlat tervezett volt, mivel a megye egyik legveszélyesebb vegyi üzeméről van szó, s erre egy úgynevezett tűzoltási terv készült, melyet a megyei igazgatóság hagyott jóvá. Ennek a próbája zajlott mégpedig helyismeret, illetve annak a kipróbálása volt cél: hogyan folyhat egy esetleges tűz oltása. Gyakorlatként ez a harmadik erőpróbája volt a lánglovagoknak, melyen hivatásos és önkéntes tűzoltóegységek is részt vettek. 
      A rétsági tűzoltó-egyesület egy IFA gépjárműfecskendővel rendelkezik, melyet még az 1980-as évek végén vásároltak. A pénzügyi részről annyit lehet elmondani, hogy a jelenlegi működéshez elegendőek forrásaink, bár továbbfejlesztésre már nincs lehetőségünk. Ennek egyik része önkormányzati, másik része állami feladat lenne, hogy egy fokozattal előrébb tudjunk lépni. A rétsági egyesület a kezdődő tüzeket meg tudja fékezni, míg a hivatásos tűzoltóegységek megérkeznek. Az élet ezt már igazolta pár esetben. Az önkéntes egyesületünk tagjai adott riasztáskor 10 percen belül ki tudnak menni a helyszínre, ahol megkezdik a tűz oltását. 
     Amit azért tudni illik Rétságról, hogy a hivatásos tűzoltóegységek – Balassagyarmat, Vác 25-27 km távolságra vannak – 20 perc vonulási idővel érkeznek ideális útviszonyok között. Városunk önkéntes tűzoltó-egyesülete ez évben ünnepli megalakulásának 75. évfordulóját, melyet szeptember hó elején megemlékezéssel, illetve hagyományosnak mondható tűzoltóversennyel kívánunk színesebbé tenni. Már több éves múltra tekint vissza, hogy városunk parancsnoksága a rétsági, valamint a körzetünkbe tartozó önkéntes és létesítmény-tűzoltóknak szervez versenyt. Fontos lenne az egyesület minél nagyobb irányú fejlesztése. Együttműködési megállapodásunk van bánki, tolmácsi, illetve borsosberénnyi egyesületekkel, de ha az élet úgy hozza, a többi környező település szintén tud segítséget nyújtani. Rendkívül jónak mondható az együttműködés, kölcsönösen részt veszünk a tüzek oltásában, illetve ők is részt vesznek a körzetünkben tartott gyakorlatokon. 
     Több éve szó van arról, hogy Rétságot kiemelten kezelnék egy köztestületi tűzoltóság megalakítására, melynek más akadálya nincs, mint a pénz. Jelen pillanatban mintegy 70 millió forintos beruházásra lenne szükség, mely azt jelentené, kialakítható lenne egy szertár, valamint egy őrszoba és egy újabb gépjárműfecskendő beszerzése, és megnyílna előttünk egy út, ezáltal mintegy 10-12 környező település mentő tűzvédelmét el tudnánk látni. Állandó ügyeleti szolgálat kialakításával, azaz 10 percen belül tudnánk beavatkozni! 
     Önkénteseink tűz esetén 3 percen belül elérhetőek – mobiltelefonnal rendelkeznek, valamint rádiókészülékkel –, bár más kérdés az, hogy mindenki valami munkát végez, melyet félbe kell hagynia és vonulni kell, hogy mint tűzoltó vegyen részt az oltásban. Ez önfeláldozás az emberek részéről, mivel a közösségért tesznek valamit. A munkáltatók hozzáállása ebben a helyzetben vegyes, de többségében támogatják – bármely munkahelyen előfordulhat hasonló eset –, bár a szerencsésebb helyzet az, hogy tűzoltóink zöme egyéni vállalkozó, ezért saját munkájukat hagyják félbe. 

Murányi I
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-