HANGADÓ
2005. AUGUSZTUS ..

Szelektív hulladékgyűjtés sikerének kulcsa...


Tisztelt Rétsági Városlakók!
Mint ismeretes június végén a város négy pontján helyeztünk ki papír és műanyag külön gyűjtésére konténereket. Első lépésben kisérleti jelleggel a sűrűn lakott lakótelepi övezetekben. További övezetek bevonása is tervezve van, azonban a bővítés további pénzforrások bevonását igényli. Tudni kell, hogy a konténerek vásárlása nem önkormányzati közpénzből, hanem rétsági polgárok adakozásából történt. Az elmúlt egy hónap elegendő volt, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk. Valóban, a gyerekbetegségek elő is jöttek. Semmi baj, ugyanis egy hosszú tanulási folyamat elején vagyunk. Azt is mondhatnám, hogy első nap az iskolában. Itt még nem kell kiosztani a bizonyítványt. Várjuk ki a végét! 
Ismerve számos véleményt - beszélgetések, fórum az interneten - az alábbiakat látom.
  1. Már most kevés a kapacitás főleg a PET-palackra. Egyfolytában jönnek az igények további  bővítésre.
  2. Nem utolsó sorban kánikula van ezért az ásványvíz felhasználás többszöröse az átlagos  hónapoknak
  3. Az esetek többségében a lakók partnerek voltak a válogatásban, a helyszín kijelölésében. Itt  jegyezném meg, hogy javaslataikat bármikor szívesen fogadom. Bátran keressenek fel!
  4. Nagyon fontos, hogy a PET-palackot tapossa laposra! Igy háromszor annyi fér a konténerbe.
  5. A nem ásványvizes műanyag - pl. étolajos flakont, vegyszeres flakont - csakis előzetes kiöblítéssel kerülhet a konténerbe. A tejes zacskót is ki kell öblíteni !
  6. Nem utolsó sorban a legfontosabb és legszomorúbb tapasztalatomat szeretném Önökkel megosztani, egyúttal kérni a segítségüket. 
Jelentős mennyiségű, a kukába tartozó bomló háztartási hulladék van elhelyezve a szelektív konténerekbe. Kérem Önöket, hogy ezt semmi esetre ne tegyék. Arra van a kuka. A konténert ürítő dolgozók nem kommunális szemétválogatók. Nem erre szegődtek. Méltatlan, megalázó helyzetbe hozzuk őket is, végül magunkat is, hiszen a szennyezett műanyag hulladékot nem veszi át a feldolgozó.
     Mi a tétje ennek a folyamatnak?
     2007. évben egyszerre kötelező lesz a szelektív gyűjtés. Ha akkor kezdjük tanulni, akkor egyszerre aránytalanul magas lesz a tanulópénz. Már most is az Önök pénztárcáját kíméli ha a hasznosítható hulladék kiválasztásra kerül. Arról már nem is beszélve, hogy a kukájuk nem telik meg 2-3 nap alatt.
     Természetesen meg hosszan elemezhetnénk a tapasztalatokat. Hangsúlyozom, hogy keressenek építő javaslataikkal. Ne ítéljenek első látásra!
A szelektív hulladékgyűjtés sikerének kulcsa mostantól az Önök kezében is van.
Rétság, 2005. augusztus 1.
Mezőfi Zoltán polgármester 
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-