HANGADÓ
2005. JÚNIUS ..

Sűrű testmozgással a ritka csont ellen
Patika Program a csonttörések megelőzéséért

A szakemberek által útjára indított Patika Program a csonttörések megelőzését szolgálja, ennek érdekében kíván tevékenykedni. Annál is inkább, mert a statisztika szerint Magyarországon jelenleg a csontritkulás miatt veszélyeztetett egymillió ember közül összesen 130 ezret kezelnek, gyógyítanak az orvosok.

Van orvosság
     Pedig nem kéne így lennie. A csontritkulás  ugyanis megfelelő életmóddal, diétával, odafigyeléssel megelőzhető lenne. A betegek számának várható drámai növekedésében jelentős szerepet játszik, hogy gyerekeink keveset mozognak, nem megfelelően táplálkoznak, ülnek a képernyő előtt, ami a korábbi generációkhoz képest is nagyobb kockázatot jelent.
     Szerencsére ma már korszerű készítmények állnak rendelkezésre, amelyek segíthetik a megelőzést, a gyógyulást. Hazánkban mindazok a készítmények kiemelt támogatással kaphatóak, amelyek valóban hatékonyan képesek gyógyítani a már kialakult, és betegséggel, következményekkel, törésekkel járó kórállapotot. A betegségnek, a törés utáni és törést közvetlenül megelőző állapotoknak ma már olyan hatékony gyógyszerei vannak, melyekkel egyértelműen és orvosilag bizonyítottan a csont állapotát lehet javítani.
     Hazánk egészségügye joggal lehet büszke arra, hogy a szakma a magyar modellt a világ többi országa számára is mintaként ajánlja. A különböző szűrőprogramok, az osteoporosis centrumhálózatok mind arrra szolgálnak, hogy a betegséget a lehető legkorábban felismerjék, gyógyítsák. 

Nemzeti program
     A nemzeti osteoporosis program 1994-95-ben indult, és tíz év alatt nagyon komoly tapasztalatok gyűltek össze. A projekt lényege ma is az, ami kezdetben volt: az osteoporozis nem az összes orvos által felvállalandó kórkép, hanem centrumok létrehozása, ahol minden erőt, szakmát, reumatológust, belgyógyászt, nőgyógyászt, gyógytornászt, megfelelő technikai háttérrel, műszerekkel egyesítenek, és a háziorvosok ezekbe a centrumokba küldik a betegeket, akiket utána a háziorvos gondozásba vesz. Ez a magyar modell tíz év alatt sikeresnek bizonyult, mivel az erőket centralizálja, a beteg érdekében összefogja. A gyógyításhoz a Népegészségügyi Program keretében  a Patika Progam is segítséget nyújt.
     Lényege, hogy azok az ötven év feletti hölgyek, akiknek valamikor már volt csonttörésük, felhívják a patikákban kifüggesztett ingyen hívható zöld számot, akkor megtudhatjuk, hol van a lakóhelyükhöz legközelebb eső osteoporosis központ., ahol megmétethetik a csontsűrűségüket. Nekik ugyanis sokkal nagyobb az esélyük egy újabb törésre, mint másoknak. Az ingyenesen hívható zöld szám: 06-80-630-212.

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-