HANGADÓ
2005. ÁPRILIS ..

Városházi tudósítások

A március utolsó napján megtartott testületi ülés talán nem is a tárgyalt napirendi pontok miatt vált emlékezetessé, hanem azáltal, hogy ezen alkalommal volt a Rétsági Televízió első hivatalos élő adása. A Kölyök-Sziget Alapítvány jelentős támogatásával lehetővé vált műsorközvetítés számos új lehetőséget rejt magában a továbbiakban.

  • A 2004. évi költségvetési beszámoló tárgyalásához városunkba érkezett Farkas Sándorné dr. könyvvizsgáló asszony is, ki hozzászólásában elmondta, hogy a beszámoló teljes mértékben megfelel a jogszabályi előírásoknak, figyelembe vették a költségvetés legutolsó módosításait is. A képviselők valós tájékoztatást kaptak általa a költségvetési rendelet megalkotásához. Kiemelte, hogy pótolták az előző évi könyvvizsgálat alkalmával felmerült hiányosságokat, s figyelembe vették az ÁSZ-vizsgálat megállapításait is. Az előterjesztésről szólva azt jó színvonalúnak, alaposnak, kellőképp részletesnek minősítette.
  • Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása Girasek Károly képviselő kezdeményezése nyomán került napirendre. Ennek révén rögzítették, hogy az önkormányzat hivatalos honlapja, a www.retsag.hu. Pontosításra került az ülésekre tanácskozási joggal meghívottak köre, valamint a két ülés közötti időszak fontosabb eseményeiről, az önkormányzat érdekében és képviseletében végzett munkáról szóló polgármesteri tájékoztató mikéntje. Vita alakult ki a tekintetben, hogy miként kaphatnak szót az ülés végén a valóban közérdeket képviselő lakossági hozzászólók. Erre vonatkozóan további egyeztetések várhatók.
  • Napirenden szerepelt az egészségügyi alapellátás körzeteinek megállapítása. Az ide vonatkozó rendelet kötelező jelleggel előírja, hogy a körzeti védőnői szolgálatok helyett a feladatkörében is kibővült területi védőnői szolgálatok kialakítását. A körzetek kialakítását a több településre kiterjedő ellátás esetén a székhely települések önkormányzatainak kell elvégezniük a háziorvosi körzetek kijelöléséhez hasonlóan.
  • A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan márciusi ülésén fogadta el a testület az Általános Iskola Intézményfenntartó Társulás 2004. évi költségvetési beszámolóját. A feladat gazdaságosabb ellátását célzó társulás költségvetési beszámolóját valamennyi érintett település önkormányzatának jóvá kell hagynia.
  • A Lomen és Társa Kft kérelmet nyújtott be, melyben két családi ház építéséhez kér lehetőséget a cége szomszédságában. Bár mind a Településfejlesztési, mind a Pénzügyi Bizottság kiemelte, hogy nem szerencsés, ha egyéni kérelmek mentén kerülne újra és újra módosításra a város rendezési terve, a kérelmet nem utasították el. A határozat szerint össze kell gyűjteni mindazon további javaslatokat, mely a módosítás mellett szólnak, s így kerüljön ismét a kérdés a testület elé.
  • A középnyomású gázelosztó vezeték létesítésére vonatkozó tulajdonosi hozzájárulás kérdése azt követően került megtárgyalásra, hogy az Energia Vállalkozási Iroda Bt. Tervezője megbízást kapott a TIGÁZ Rt-től, hogy készítse el a Rétság, Szérűskert út területén hiányzó vezeték engedélyezési dokumentációját. Az engedélyezés feltétele a tulajdonosi hozzájárulás. A tervezett gázelosztó vezeték a Börzsönyi úton meglévő vezetékről csatlakozik le, és épülne meg a kőterítéses Szérűskert út mellett lévő zöld sávban, közterületen.
  • A Nógrád Megyei Közoktatási Közalapítvány Kuratóriumi tagjainak megbízatása 2005. áprilisában lejárt, így az alapítványhoz csatlakozott önkormányzatoknak ismét javaslatot kell tenniük, hogy a következő négy év során ki képviselje érdekeiket. A városunk önkormányzata e feladat ellátásával továbbra is Mocsári Gergely képviselőt bízta meg, aki már 1999 óta eredményesen munkálkodik e területen.
  • A lakóterület bővítéséhez szükséges terület egy részét, a 0148/5 helyrajzi számú, 5603 m2 nagyságú területet az önkormányzat megvásárolta az ÁPV Rt-től. A területet 2001-től Misik Imre rétsági lakos bérelte az ingatlan korábbi kezelőjétől, ki kérelmet nyújtott be a további bérleti lehetőség érdekében. Az önkormányzat 30 Ft/m2/ év bérleti díj mellett támogatta a kérelmet, tekintettel arra, hogy a szerződésben meghatározott felmondási idő lehetővé teszi, hogy a teljes terület tulajdonjogának megszerzésekor ne váljon a tervezett telkek kialakításának akadályává.
  • A Nemzeti Sporthivatal közzé tette a „Tanuszoda minden kistérségben” programját. A Pénzügyi Bizottság javaslatára a testület úgy határozott, hogy jelentkezzünk a programhoz, s eredményes pályázat alapján történjen majd meg a konkrét döntés az esetleges csatlakozásról. A jelenlegi kiírás ugyanis nem egy pályázat, hanem egy hosszú lejáratú hitelajánlat csupán. Az elnyert összeget vissza kell fizetni, s igen magasnak tűnnek a 8 X 16 méteres uszoda várható fenntartási költségei is. E kettő több mint hatvanmilliós terhet róna az önkormányzatra évenként. A testület megbízta Mezőfi Zoltán polgármestert, hogy a körzet önkormányzatival tárgyaljon a tervezet támogatásáról.   
  • Több támogatási kérelem érkezett be a kulturális rendezvények és nyári programok támogatása érdekében. A rendelkezésre álló 125 ezres keretből a testület 50 ezret ítélt oda a Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak az augusztus 14-én megrendező Roma naphoz, 20 ezret az általános iskola úszásoktatási kezdeményezéséhez, s 32 ezret egy iskolás természetismereti tábor támogatására. Hasonló kérelmet nyújtott be a NIMBUS Repülőklub is a július 1-3 között megrendezendő repülőnap támogatására. E kérelemről a részletes költségvetési tervezet benyújtása után kíván dönteni a testület.
  • Az évek óta húzódó laktanya-hasznosítási program érdekében Dr. Tóth Mária kezdeményezésére az önkormányzat fel kívánja kérni térségünk országgyűlési képviselőit, hogy akár a parlament nyilvánosságának felhasználásával is segítsék annak megvalósulását.
  • Az „egyebek”  napirendi pont során Dr. Katona Ernő kezdeményezése hasonló célt szolgált. Ezt elfogadva egy bizottságot állítottak fel a laktanya hasznosítása körüli teendők ellátása érdekében. A Jávorka János, Majnik László, Mezőfi Zoltán, Dr. Katona Ernő és Dr. Tóth Mária részvételével felálló bizottság feladata a tárgyalási alapok, a feltételek  megfogalmazása, illetőleg az ajánlatok felülvizsgálatának segítése.
  • Éles vita bontakozott ki a Rétsági Levélben megjelent polgármesteri nyilatkozatról. A hozzászólók szerint a képviselőket negatív színben feltüntető mondatok minden alapot nélkülöznek. A lap cikkeit a több képviselő szándékosan félrevezetőnek, rosszindulatúnak minősítette.
V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-