HANGADÓ
2005. MÁRCIUS ..

RÓLUNK SZÓLUNK 
Mit nyújt a lakossági uniós tájékoztató szolgálat?

10 millióan voltunk és 450 millióan lettünk. Ennyi a kibővített Európai Unió lakosainak száma 2004. május 1. óta. A tagságra éveken át mindenki együtt készült - az államigazgatás, a törvényhozás, a tanárok és vállalkozók. Így nem történt nagy változás a csatlakozás napjától.
     Ennek ellenére sok mindent meg kell tanulnunk, ami a régi tagállamokban természetes. Van, ahol több az adminisztráció, van, ahol más az ügyintézés. Könnyebben lehet termékeket kiszállítani más EU-tagállamba, és még nyitottabbá váltak a külföldi vásárlási lehetőségek. A fiatalok rengeteg ösztöndíjat pályázhatnak meg, mehetnek tanulni és diplomát szerezni is külföldre. A szabályok és tudnivalók a nyitottságot és az esélyegyenlőséget közvetítik. Sok a lehetőség, amelyekkel csak akkor tud az ember élni, ha tud róla. Az is új, hogy minden információ rendelkezésre áll a lakosság részére kialakított uniós tájékoztató szolgálatnál.
     Az EUvonal (06 80 38 2004) ingyenesen nyújt információt az EU-val kapcsolatos változásokról. Ezen a számon bárki érdeklődhet az őt foglalkoztató kérdésekről. Az EUvonal minden hétköznap 8-18 óráig hívható, de e-mailben az info@euvonal.hu címen hétvégeken is elérhető. Az emberek bizalmukról biztosították az EUvonalat, mert eddig több mint 150 ezer kérdést tettek fel. A leggyakoribb kérdéseket és válaszokat az EUvonal honlapján (www.euvonal.hu) minden érdeklődő elolvashatja. Fogyasztóvédelem, továbbtanulás, külföldi munkavállalás, utazás és egészségügyi biztosítás, vagyis a legkülönbözőbb, az ember életében éppen fontos téma szerepelt a feltett kérdések között.
Aki személyesen szeretne érdeklődni, a megyeszékhelyeken működő Európai Információs Pontokat keresheti fel. Az EIP-k kiadványokkal, pályázati információkkal, képzésekkel várják a hozzájuk fordulókat, havonta szerveznek lakossági fórumokat és különféle más rendezvenyeket. Az információs pontok jó1 ismerik a helyi és megyei sajátosságokat, ezért testre szabott segítséget nyújtanak. Közel ötven kisebb városban Európai Információs Alpont működik.
Az Ön lakóhelyéhez legközelebb eső információs pont:

Nógrád Megyei Európai Információs Pont 
3100 Salgótarján, Mártírok út 1.
T: 06 32 520-300, 06 32 520-302
Az EU közkönyvtári hálózat tagjai közel száz településen nyújtanak uniós témákban tanácsokat. Január 31-étől tíz könyvtárban indul az EUvonal forródrót szolgáltatása. Ez egy újabb lehetőség arra, hogy az embereket foglalkoztató uniós témákat megbeszélje egy a témában jártas szakemberrel, aki azért ül a helyén, hogy válaszoljon. A könyvtárak külön EU-s gyűjteménnyel rendelkeznek, és számos eseményt szerveznek régiójukban.

Az Ön lakóhelyéhez legközelebb található közkönytár, ahol EU sarok van:
Városi Művelődési Központ és Könyvtár 
2651 Rétság, Rákóczi út 26.
T: 06 35 550-163

Minden kérdés és minden válasz közelebb visz ahhoz, hogy érezze is, ne csak tudja: az Európai Unió mi vagyunk.
Lakossági EU Tájékoztató Szolgálat RÓLUNK SZÓLUNK
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-