HANGADÓ
2005. MÁRCIUS ..

Új építésű lakások Rétság térségében - Tereskén

Energiatakarékos épületek

Egyre többet hallani, olvasni mostanában a médiában az energiapasszusról vagy más néven a zöldkártyáról, hiszen 2006-ban kerül bevezetésre Magyarországon. Így építési-, illetve használatbavételi engedély jövőre már csak Energiapasszus birtokában kérhető. Használt lakások esetében tulajdonosváltozáskor szintén kötelező lesz ilyen tanúsítványt kiállítani. (az eladónak kell megrendelni a szakembertől, várható költsége Kb. 40-50.000.-Ft)
     A dokumentum kiállításával az a cél, hogy a tulajdonos tisztában legyen az általa vásárolt lakás energia felhasználásával és képet kapjon, hogy milyen típusú az épület amelyet meg kíván vásárolni. Természetesen nem elhanyagolható szempont a környezetvédelem sem, mert ily módon jobb minőségű, kevésbé környezetszennyező, energiatakarékos fűtőrendszerek és berendezések kerülnek remélhetőleg az épületekbe. A fűtési energiaigényt és így a fűtésre fordított költségeket a megfelelő hőszigetelés jelentős mértékben befolyásolja. Mutatószáma a „k” hőátbocsátási tényező. Minél kisebb a „k” érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelési képessége, vagyis az alacsony „k” érték kevesebb fűtési költséget jelent. Ezt az értéket befolyásolja a falszerkezet, a vakolat minősége, a nyílászárók adatai, hőátbocsátási képességük, a tetőszerkezet minősége, illetve a fűtési rendszer, hogy milyen minőségű és életkorú.
     Régebbi lakások esetében nem sok választási lehetőségünk van a jobb érték elérése érdekében, (a teljes felújításon kívül) de új építésű lakás esetén nem árt tudnunk, hogy milyen a ház hőszigetelése, a nyílászárók mentén be fog-e fújni a szél és nem mindegy, hogy milyen energiaforrást építünk be az épületbe. Lehet, hogy adott estben néhány százezer forintot megspórolunk, de annak az árát néhány éven belül többszörösen visszafizetjük. Az energia nem lesz olcsóbb! Leegyszerűsítve olyan ez, mint a mosógépeknél, ahol az „A” kategória azt jelenti, hogy a gép a lehető legkevesebb energiát használja fel, a „B” ennél többet és így tovább.
 

     Ilyen energiatakarékos épületek a liaporos falszerkezetű házak. Az energiatakarékosságon kívül sok más érv is szól mellettük; főleg a mai rohanó világban, amikor az ember már nem életműnek szánja a szép nagy házat, hanem mielőbb szeretne beköltözni az általa megfizethető, új otthonába és élvezni szeretné annak kényelmét, nyugalmát. 
     A liaporos technológia segítségével a megálmodott ház, lakás falainak felállítása egy napot vesz igénybe, a teljes építkezés az alapozástól a költözésig csupán csak 2-3 hónapot. A falszerkezeteket új építésű, magyarországi üzemben gyártják, (egymilliárdos beruházás volt) amelyet egy Német –Magyar Kft. hozott létre. A falszerkezetbe a tervek alapján előre beépítik az elektromos dobozokat és csövezéseket. (De szükség esetén utólag is megmunkálható a fal.) Belső vakolásra egyáltalán nincs szükség, sőt a burkolási munkák is egyszerűbbek a pontos, mérettartó és kiváló minőségű falfelület végett.
     A liapor duzzasztott agyaggolyó, teljes mértékben természetes, kiváló hőszigetelést biztosít, nagy szilárdságú, savnak és lúgnak ellenálló, kiváló a fagy – és tűzállósága.
     Az általunk épített házak, kiváló falszerkezete és jó szigetelése (30cm-es falazat + 10cm-es szigetelés) kimagasló 0,2-es K értéket ad, ami kiemelkedően jó hőszigetelésű, takarékos épület jellemzője. (A fűtési költségeket nagymértékben csökkenti.) Zárt égésterű (turbó) kazánt használunk, a fűtés pedig lapradiátorokkal történik. A nyílászárók műanyagból készülnek (K 1,3-as üvegezéssel). A szobákat laminált parkettával borítjuk, a többi helyiség pedig kerámia burkolatot kap. A szobák falait tapétázzuk és festjük. Természetesen minden lakásba, házba beépítésre kerül a konyhabútor, beépített tűzhellyel, páraelszívóval és kétmedencés mosogatóval. Kérésre az előbb felsoroltakon lehet változtatni.
A liaporos technológiával készült épületek kiváló minőségűek mindenki számára megfizethetők, értékarányosak, pontosan annyiba kerülnek, mint amennyit érnek.

Építkezési lehetőség
 
Rétságon a közelmúltban nem osztottak telkeket építkezés céljára, most viszont Tereske főutcáján (Kossuth út) eladó 6 db telek, különböző méretűek. (Átlagosan 1800 m2-es telkek.) Infrastruktúrájuk fejlett; van csatorna, víz, gáz, áram, telefon és kábeltelevízió. A telkekre családi házak vagy kétlakásos társas-, illetve sorházak építhetők. Terveket előre nem készítünk a lakásokról, mert hisszük, hogy akkor lesz egy lakás otthonos és kényelmes, ha a megrendelő igényeit figyelembe vesszük. Kérésre szívesen segítünk ötletekkel, tanáccsal, hogy lehetőségeihez igazodjon elképzelése.
     Az építkezésre természetesen minden olyan kedvezmény igénybe vehető, amit a jogszabályok lehetővé tesznek: hitelek, szociálpolitikai kedvezmény. Amennyiben a térségben szeretnének lakni és igényük van jó minőségű új építésű lakásra akkor érdemes tájékozódniuk a liaporos házakkal kapcsolatban. 
     Ha bővebb információkat szeretnének kapni ajánlatunkkal kapcsolatban, akkor kérem, keressék meg az L.P. Ingatlanközvetítő Irodát (Rétság, Korányi u. 2., Lomen Pál, telefon: 30/2962-632, 35/351-033). Velük állunk kapcsolatban a térséget illető építkezések kapcsán. A legapróbb kérdésekre is nagyon szívesen válaszolunk! 
További információk: www.liabau.hu www.liapor.at www.caparol.hu  www.leier.hu (liaporból készülő „habozol” falazó elemről)

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-