HANGADÓ
2005. MÁRCIUS ..

Városházi tudósítások 

Rétság Város Önkormányzata Képviselő-testületének legutóbbi ülésén a napirend előtt ez alkalommal is tájékoztatta Mezőfi Zoltán polgármester a képviselőket a két testületi ülés között eltelt időszak legfontosabb eseményeiről. Ennek keretében szó esett arról, hogy a Balassagyarmaton székelő Megyei Bíróság tárgyalásán vett részt a polgármester a Tolmács kontra APV Rt ügyben. Mint ismeretes Tolmács polgármestere perfeljegyzéssel élt a sportkombinát, illetve a laktanya telephely ügyében. Sajnos döntés nem született. A Megyei Bíróság a Fővárosi Bíróság illetékességét állapította meg. Az iratokat továbbítják, s meg kell várni a tárgyalás kitűzésének időpontját.

  • Az első napirendi pontban az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása szerepelt. Az előterjesztésben szereplő módosításokat a képviselők elfogadták. Girasek Károly képviselő egy írásos előterjesztést nyújtott be a szabályzat több pontja pontosítása vonatkozásában. A pénzügyi bizottság javaslatára, ezek megtárgyalása a következő testületi ülésen kerül sor.
  • A 2004. évi költségvetés módosítását a központi támogatás előirányzatának változása, a helyi adó többlet bevétele, valamint egyéb előirányzat változása indokolja. A szakfeladatonként felvezetett bevételi és kiadási jogcímeket és tételeket áttekintve a testület az előterjesztést elfogadta.
  • Az ide vonatkozó törvényi rendelkezések értelmében az önkormányzatoknak rendeletet kell alkotniuk a hulladékgazdálkodási tervről. A terv előzetesen felterjesztésre kerül a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi Felügyelőséghez, mint első fokú környezetvédelmi hatósághoz, mely a tervet elfogadta. Az elkészült dokumentum egy keretterv, mely megfelel az országos előírásoknak, de tartalmazza a sajátos helyzetünk problémáit is. A tervezet egy középtávú megoldást vázol fel, melynek végrehajtásához azonban az önkormányzat nem rendelkezik elegendő saját forráshoz. Annak, hogy pályázati forrásból támogatást szerezhessen megoldásához, feltétele a terv elkészülte, melyet két évenként felül kell vizsgálniuk.
  • Napirendre került a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata is. Ennek hiányát az Állami Számvevőszék vizsgálata jelezte. Az elkészült precíz szabályzat a hivatal életének minden vonatkozását tárgyalja. Számba veszi feladatait, gazdálkodása menetét, szervezeti felépítését, munka- és ügyrendjét.
  • Szükségessé vált az Egyesített Egészségügyi Intézmény alapító okiratának felülvizsgálata is, melyet az I. számú háziorvosi és gyermek háziorvosi szolgálat privatizációja indokolt. 
  • Az önkormányzat képviselő testülete már az elmúlt év márciusában határozott arról, hogy rendes tagként belép az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulásba. A Kerepesen megtartott társulási ülés elfogadta a Társulás Megállapodást és a társulás SZMSZ-ét. A két dokumentumot minden érintett önkormányzatnak el kell fogadnia.
  • A Rétság Kistérség Többcélú Társulás társulási megállapodását, annak a közelmúltban történt jóváhagyása után életbelépő törvényi rendelkezés következtében máris módosítani kell. Ennek érdekében deklarálni kellett, hogy a társulás nem költségvetési szerv, de működésére az ilyenekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. 
  • Rétság Város Önkormányzat 2003-2004. évben kiépíttette a város új szennyvízcsatorna hálózatát és elkészíttette a régi, elavult tisztítómű rekonstrukciós munkálatait is. A Nyugat-Nógrádi Vízmű Kft. eddig is üzemeltette a szennyvíztisztító művet, de az elavult régi hálózat üzemeltetését az önkormányzatnak kellett megoldania. A rekonstrukciós munkák elvégzése után lehetővé vált a teljes szennyvízhálózat átadása a Vízmű felé. Hosszú hónapok egyeztetése után egy viszonylag előnyös szerződés tervezet került a testület elé, melyet egyhangú szavazással elfogadtak.
  • Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ez évben is pályázatot írt ki az önkormányzat, a sportegyesületek támogatására. A beérkezett pályázatokat értékelve az önkormányzat megállapította, hogy javult az egyesületek közötti együttműködés, s hogy valamennyien kiemelten kezelik a fiatalok nevelését, az utánpótlás biztosítását. Összességében mintegy háromszáz fiatal sportol rendszeresen egyesületeink keretében. Miután a pályázatokat az Egészségügyi, Művelődési, Oktatási és Sport Bizottság ülésén már kellő alapossággal megtárgyalták, a testületi ülésen egyhangú szavazással az alábbi döntés született: az Árpád Íjász és Sportlövő Egylet 700 ezer, a Városi Sportklub 1 millió 800 ezer, a Rétsági Judoclub 450 ezer forintot kapott. 250 ezer forint támogatásban részesült az önálló sportegyesület megalapítására törekvő Asztalitenisz Klub is. Pályázatot nyújtott be még a Nimbus Repülőklub is a Rétsági Repülősnap támogatása érdekében, de e program támogatását más forrásból javasolta megoldani a testület. Összességében a tervben szereplő 3 millió 1 százezer forintos keretet tehát még meg is toldotta százezerrel a testület.
  • A tanácskozás végén zárt ülést rendeltek el, hol döntés született a Pro Urbe díjak odaítéléséről. Az itt hozott döntés nyilvános kihirdetésére a március 15-i ünnepségen kerül sor.
V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-