HANGADÓ
2005. JANUÁR ..

Ősbemutató Budapesten – vidéki premier Rétságon

A Petőfi Musical Stúdió neve ismerősen cseng immár Rétságon és a térségében. A profi erényeket csillogtató amatőr együttes számos alkalommal szerzett kellemes órákat előadásaival a művelődési központunk látogatóinak. A napokban óriási érdeklődés mellett zajlott le annak az új musicalnek az ősbemutatója a Fővárosi Művelődési Házban, mely Szabó Magda Álarcosbál című regényét dolgozta fel. Az előadás sikerére jellemző, hogy a személyesen is megjelent, köztiszteletben álló Kossuth-díjas írónőnek olyannyira megtetszett az előadás, hogy máris engedélyt adott az ifjú társulatnak, újabb írásainak feldolgozására is. Miután megállapodtunk, hogy az előadást rétsági közönségünk is megtekintheti a közeljövőben, kértük Haváné Bakos Leonórát, a művelődési központ előző igazgatónőjét a visszatekintésre.
      - Egy hosszú évekre visszanyúló kapcsolat az, melynek révén a Petőfi Musical Stúdió ismertté vált Rétságon. Tulajdonképpen Szájbely Ernőnek köszönhetjük a találkozást. Ő fedezte fel ugyanis egy balatonszemesi nyaralása alkalmával az éppen ott turnézó társulatot, s utánajárt, miként jönnének el Rétságra is, színesítendő az intézményünk kulturális kínálatát. Manapság már szinte megfizethetetlen magasságokba szöktek a színházi jellegű produkciók árai, így megörültünk az új lehetőségnek. A kapcsolatfelvételt követően hamarosan előadás is következett Rétságon, melynek sikerét látva már bátrabban szerveztünk újabb alkalmakat. Az évek alatt kialakult annak gyakorlata, hogy a budapesti bemutató után Rétság vált a társulat vidéki premierszínházává. Olyan emlékezetes előadásoknak lehettünk részesei, mint a „Valahol Európában”, a „Mária evangéliuma”, s több musicalest, melyben a legismertebb világhírű darabok gyöngyszemei hangzottak el színpadunkon.
     A most elmúlt év tavaszán már vártuk egy alkalommal a Stúdiót Rétságra. Akkor szerzői jogi problémák miatt elmaradt az előadás. Kárba veszett számukra hosszú hónapok munkája. Az együttes ez alkalommal nem bízta a sikert a véletlenre. Ifjú szerzőgárdával egy teljesen új darab feldolgozására vállalkozott, melyet budapesti ősbemutatót látva nyugodt szívvel ajánlhatjuk rétsági közönségünknek is.
V.J.

Képünk a társulat egy korábbi fellépésén készült.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-