HANGADÓ
2005. JANUÁR ..

Egy új egészségügyi szolgáltatás Rétságon: a csontritkulás-mérés

Időről-időre megfigyelhetjük városunk egészségügyi ellátásában azt a törekvést, hogy minél szélesebb körű ellátásban részesülhessenek az arra rászorulók, illetőleg az utazási nehézségek, a hosszas várakozások ne keserítsék tovább a betegsége miatt egyébként is bajban lévőket. Az ennek a célnak mentén megvalósuló legújabb eredménynek, máris sikere van, annak ellenére, hogy meglehetősen rövid idő óta áll az egészség szolgálatában számunkra lehetőségként. A szolgáltatás végzőjét, Jakabovits Zsuzsanna gyógytorna tanárt kerestük fel a Templom út 11. szám alatti rendelőben.
- A csontritkulást is a mai modern korunk betegségei közé sorolhatjuk?
- Régebben is ismert volt, bár pontos mérése a legutóbbi időszakban vált lehetővé és általánossá. Néma kórnak is nevezhetnénk, hiszen amikor elkezdődik a csontszövetek ritkulása, akkor még nem tapasztalhatunk jellegzetes tüneteket. Mikor már a fájdalmakat is észleljük, vagy gyakoribbá válnak a törések, az már egy előrehaladott állapotot jelez.
- Mennyire terjedt el a mérés?
- Elterjedt a mérési módszer, melyhez többféle gép létezik. A kórházak rendelkeznek komplexebb gépekkel, melyek röntgensugár segítségével vizsgálnak. Ez egy ultrahangos készülék, s a fő erénye az, hogy mobil, azaz szállítható a vizsgálat színhelyére. Gyorsan felállítható, így én mehetek el a betegekhez, vizsgálhatok a környék különböző falvaiban és elvégezhetem a szűrővizsgálatokat.
- A vizsgálat célja ez esetben is a megelőzés?
- Valóban az a fő cél, hogy kiszűrjük a betegség első stádiumában lévő betegeket, amikor még nincsenek tünetek. Idejekorán fel lehet fedezni a betegség egész korai stádiumát. A gép egy nagyon alapos, részletes kimutatást készít, megmutatja az ásványi anyagok beépülésének problémáit, a csonttörési rizikót. Nem szabad tehát arra várni, hogy valaki egyértelműen beteggé váljon, hanem a fő hangsúlyt a prevencióra szeretnénk tenni.
- Mit tehet az, akinek egy kezdő stádiumban lévő betegséget állapít meg a vizsgálat?
- Kezdő stádiumban lévő állapotnál megbeszélésre kerül a helyes étrend és életvitel, hogy idejében visszafordítható legyen a csontszövet demineralizációja, azaz anyagcsere zavara. A mikor már egy előrehaladott fázist állapít meg a vizsgálat, arra ugyan léteznek gyógyítási módszerek, gyógyszerek, de már jóval nehezebb visszaállítani az egyensúlyt. 
- Kiknek ajánlható elsősorban ez a vizsgálat.
- Valamelyest érintettebbek a nők, abból adódóan, hogy kialakulásának hormonális háttere náluk erőteljesebb, de ez nem jelenti azt természetesen, hogy a férfiakra nem jelent ez a kór veszélyt. Életkort tekintve negyven éves kor után ajánlatosabb a vizsgálatot elvégezni, de – bár kisebb százalékban – ezen kor előtt is előfordulónak ilyen megbetegedések. A vizsgálatok szerint csak minden negyedik férfinál tapasztalták a tüneteket, de az országunk lakosságának 7-8%-a esetében diagnosztizáltak előrehaladott csontritkulást. Ez az arány Rétság lakosságára kivetítve is igaz lehet.
- Miként győződhet meg valaki arról, hogy nem szenved-e ebben a betegségben?
- Bárki megteheti, aki egy kis időt és egy kis pénzt is szán rá. A vizsgálat díja szimbolikus, hiszen kétezer forintba kerül a mérés, ennyit igazán áldozhatunk az egészségünkre. Beutaló nélkül lehet jönni, minden kedden délután van vizsgálat, s bár az maga néhány perc csupán, ajánlatos előzetesen időpontot egyeztetni. Az érdeklődő megkapja a megfelelő szaktanácsot a továbbiakra vonatkozóan, illetőleg, ha reumatológiai kezelésre van szüksége, abban is részesülhet, s ha orvosi ellátásra van szüksége, azt is megkaphatja. Fontos hangsúlyozni, hogy a vizsgálat fájdalommentes, ultrahangos módszeren alapul, nincs tehát a röntgensugárhoz hasonló káros hatása, s az sem mellékes, hogy a pontos eredményt azonnal kézbe kapja a beteg. Várjuk tehát a jelentkezéseket a /35/ 350-635-ös, vagy a 06-20 33 49 492-es telefonszámon.

Ha egy szerkezet – ez esetben emberi szervezet – váza összeomlik, magától értetődő a katasztrófa. Egész életünk alatt állandóan folynak a csontépítő és csontbontó folyamatok. Senki számára sem lehet közömbös, hogy ezek folytán milyen állapotba kerül. Annál is inkább, hiszen a negatív folyamatok, megfelelő életmóddal, táplálkozással, mozgással, s nem utolsó sorban az előbbiekben kínált szűrésmóddal megelőzhetők. Éljenek vele!

V.J.
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-