HANGADÓ
2004. DECEMBER ..

Rétság összefog egy fél országot

Megkerestük a Rétsági 31. Hunyadi János Harckocsidandár Baráti Kör elnökét, Jávorka János nyugálományú alezredest, mikor és hogyan alakult ez a baráti kör?
     A baráti kör a következőképpen alakult, mikor a rétsági laktanyát felszámolták – ez 1997. július 30-al történt – az akkori dandár vezetése Borszéki Tivadar tábornok Úr vezetésével szóba került, mi lenne, ha találkoznánk rendszeresen, nem szakítanánk meg egymással a kapcsolatot, a dandár volt vezetése évi 1-2 alkalommal találkozna.
     Ezt meg is valósítottuk, minden évben 1-2 alkalommal megrendezzük a találkozót. – Minden évben ősszel és tavasszal. – ezek a találkozók 7-8 éve indultak, azóta folyamatosan szélesednek, növekszik a létszám, 2000. tavaszán fogalmazódott meg bennünk az a lehetőség, mi lenne, ha ezt bejegyzett egyesületi formában folytatnánk tovább, hagyományőrző jelleggel, ápolva a rétsági katonahagyományokat.
     Alapvetően ennek a célnak eleget tettünk, 2000. őszén – október 27-én – összehívtunk egy alapító közgyűlést, melyen 19-en vettünk részt a régi tagok közül, s ekkor megalapítottuk ezt az úgynevezett Rétsági 31. Hunyadi János Harckocsidandár Baráti Kört.
     Jelenleg negyvenegynéhány fővel működünk, ma is jöttek 3-an, 4-en új tagok.
     Meg kell említeni, hogy az ország minden részéből vannak tagjaink, mikor az alakulat megszűnt, a volt tiszt, tiszthelyettesi állomány szétszóródott az országban, van aki civil szférába, van ki BM állományba, van aki nyugállományba került.
     Amikor a Baráti Kör létrehozását elhatároztuk, az alapszabályt úgy fogalmaztuk meg, hogy egyrészt hagyományápoló jelleggel, a rétsági katonahagyományoknak a felelevenítésére és azoknak a tradícióknak, melyek Rétságon, a mi időnk alatt az 1980-as években megfogalmazódtak, azoknak eleget tegyünk.
     Volt az alakulatnál Csapatmúzeum, – mely minden alakulatnál ki volt alakítva– ami a felszámolás kapcsán lebontásra került, az anyagok egy része visszaszállításra került a Hadtörténeti Múzeumba, a másik részét viszont megmentettük, melyből kialakítottunk egy csapattörténeti emlékszobát – Rétság Civil Szervezetek Háza – amely bemutatja Rétság katonatörténelmét 1936-tól 1997-ig a laktanya felszámolásáig. A másik cél, mely megfogalmazódott bennünk,– annak idején volt kapcsolatunk a Lévai Harckocsiezred állományával, melynek szintén az lett a sorsa, hogy felszámolták – az Ő nyugdíjas szervezetükkel a mai napig is élő kapcsolatunk van az éves 1-2 látogatás oda-vissza rendszeres. Éppen az előbb értesítettek, hogy közbejött nekik valami probléma és emiatt nem tudnak részt venni a baráti kör összejövetelén, de a kapcsolatunk folyamatos és rendszeres. Mi is megyünk hozzájuk, Ők is jönnek hozzánk.
     A nyáron elhatároztuk, hogy emléket állítunk a Rétságon szolgálatot teljesített és az ország különböző részein elhunyt katonák emlékének – tiszt, tiszthelyettes, sorállomány – ezt megvalósítottuk, s a rétsági temetőben felállítottunk a halottak napjának a tiszteletére egy kopjafát egy emléktáblával, mely a Rétságon szolgálatot teljesített és a haza oltárán áldozott katonáknak állít emléket.
     A város lakossága mindenszentekkor elhelyezte a kegyelet virágait, illetve mécseseit. A kopjafa felállítása az egész város tetszését kivívta, mivel minden anyának van gyermeke, s mindenkinek jólesik, ha nem felejtik el halála után.
     A Baráti Kör Jávorka János Elnök Úr beszéde után egy finom csülökpörkölt elfogyasztása után – Jávorka Úr főzte – kötetlen baráti beszélgetés mellett mulatta az idejét.
     Megjegyzem, mivel itt élek Rétságon, - tehát látom, s hallom – Jávorka Úr a kör mozgatórugója.
     Kívánom nekik, hogy az elkövetkezendő időben ugyanezzel a lelkesedéssel, jó erőben és egészségben tudják megvalósítani terveiket. Félelmetes, hogy a mai rohanó világban még példát tudnak mutatni az összetartásukkal, mert általában leginkább is betartás van.
Murányi Ilona
www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-