HANGADÓ
2004. ÁPRILIS

Csuhébábok művésze

A kiállítás megnyitója nem múlhatott el zenei bevezetés nélkül. Ez alkalommal is – mint az utóbbi időben már jónéhányszor – az ifjú Pekáry Anna biztos fuvolajátékát tapsolhattuk meg.
     A kiállító Misik Tamásné Drégelypalánkon született, 1990-től él Rétságon. Hitoktatóként dolgozik Tereskén és Rétságon. 1997-től foglalkozik csuhébábok készítésével. Tagja a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesületnek, a Palócföldi Iparművészek Egyesületének és a Néprajzi Múzeum Baráti Körének. A Kézművességért Alapítvány támogatója.
     Rendszeres résztvevője a németországi és ausztriai, valamint a legjelentősebb budapesti kiállításoknak, vásároknak. Önálló bemutatkozással szerepelt már Szentendrén, Bátonyterenyén, Rétságon és Drégelypalánkon. A csuhéfonás technikáját ismertetve gyakorta oktat óvodák, iskolák, gyermekotthonok pedagógusai és növendékei részére.
     Egy ősi kézműves technikára épül Misik Tamásné művészete, hisz kukoricacsuhé mindig akadt az ember környezetében, s babát is csináltak gyakorta belőle, ez sem újkeletű. Az viszont, hogy ezek a babák szintre életre kelnek, az már művészet. Jellemző, hogy nem kell reájuk rajzolnia szemet, szájat, mégis érzelmeket, tulajdonságokat, fájdalmakat és örömteli pillanatokat ábrázolnak. Készítésükhöz nagyon jó megfigyelőkészség, beleélés, néprajzi tájékozottság is kell a virtuóz fokú kézügyesség mellé. Jónéhányszor láthattuk már alkotójuk munkáit, de egy-egy új sorozat láttán ismét rácsodálkozunk az életképek szépségére, kifejezésdús látványára.
    Valószínűleg többen vagyunk, kik örömmel fedezzük fel ismerősként Misik Tamásné munkáit, bemutatókon, kiállításokon a környék rendezvényein, olykor budapesti kiállításon, vagy akár a budai várban a kézművesek legjelentősebb seregszemléjén. Önkéntelenül mosolyt csal az arcunkra egy eddig nem látott életkép, s ezzel máris elérte célját az alkotó. Köszönjük neki, hogy kiállítása sok-sok látogatójának szerzett 

www.retsag.hu
©Copyright
E-mail
Webmester
<vissza
^fel-